Trei provocări inedite la lectură

Dacă atunci „când te apuci să scrii un roman e ca și cum te-ai apuca să împingi un bolovan pe povârnișul unui deal”, după cum notează scriitorul britanic Jim Crace, se poate spune că atunci când te apuci să citești un roman e ca și cum te-ai apuca să rostogolești bolovanul la vale pe povârniș.

În așteptarea Bookfest, am aliniat la start mai multe astfel de provocări pentru cititorii dispusi să își pună serios imaginația la treabă. Aventura continuă săptămâna viitoare la standul ALL de la Salonul Internațional de Carte Bookfest 20-24 mai.

Primul „bolovan” este suplu și curge în cadențe lirice. Se formează de la o recoltă distrusă dintr-un sătuc englezesc, evoluează într-un lanț de răzbunări și până să ajungă la poalele dealului distruge întreg satul din temelii. „Recolta” de Jim Crace a fost nominalizat la Premiul Man Booker Prize pentru anul 2013.

Crace - Recolta final 2015

„Două spirale de fum, într-o perioadă a anului care e prea călduroasă pentru un foc de țară, ne iau prin surprindere la revărsatul zorilor, sau îi iau prin surprindere pe aceia dintre noi care nu s-au ținut de pozne-n întuneric. Pământul nostru e cuprins de flăcări de la un cap la altul.” Așa începe „Recolta”.

Traversăm cea de-a doua provocare în compania lui Vilnius, un tânăr de treizeci de ani care s-a aflat toată viața în umbra tatălui său, scriitor de succes, și a lui Bob Dylan, de care îl apropie o asemănare fizică.  Alături de el ne angajăm într-o permanentă căutare, trăim experiența unui carnaval ironic și viclean, asistând la spectacolul versatilității umane. „Sub semnul lui Dylan” a fost inclus de revista La Vanguardia în topul celor mai bune zece cărți publicate în limba spaniolă în 2012. Opera lui Vila-Matas a fost tradusă în peste treizeci de limbi.

Vila-Matas - Sub semnul lui Dylan 2015 2

„Unii oameni intră târziu în teatrul vieții, dar când o fac parcă intră în scenă în plină viteză și nu se mai opresc până la finalul piesei. Așa s-a întâmplat și în cazul meu, și astăzi o pot spune asta cu certitudine. Reprezentația a început în dimineața în care soția mea mi-a înmânat o scrisoare care tocmai sosise din Elveția, o invitație de a participa la un congres literar având ca temă Eșecul.” Așa începe „Sub semnul lui Dylan”.

Schimbăm apoi ritmul, pregătindu-ne pentru 5 plimbări pe străzile, prin cafenelele și sălile de conferințe ale republicii literelor imaginate de scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares. Luăm startul ghidați de domnul Juarroz și pătrundem treptat într-o lume deopotrivă jucăușă și gravă. José Saramago salută apariția lui Gonçalo M. Tavares pe scena literară portugheză, subliniind forța imaginației sale extrem de originale.

Alte_cinci_plimbari_prin_cartier-C1

„Fiindcă realitatea era pentru el o materie plicticoasă, domnul Juarroz nu înceta să gândească decât atunci când era neapărat nevoie. Iată câteva situații în care era obligat să înceteze să gândească :

când i se vorbea foarte tare

când era insultat

când era împins

când trebuia să folosească un obiect util din jurul său.”

Așa începe cartea „Alte 5 plimbări prin cartier”.

„După o vreme, ca să complicăm metafora, bolovanul se umple cu heliu și se transformă într-un balon care te ia pe sus și te duce până în vârf. Tot ce trebuie să faci e să nu-ți pierzi cumpătul și să ai încredere în povestire. Povestirea ne însoțește de mii de ani și ne-a ajutat în nenumărate feluri – tocmai de aceea, în termeni darwiniști, a supraviețuit“, concluzionează Jim Crace cu efect energizant pentru cititorul care acceptă provocarea la lectură.

 

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate