Patriile absurde și dezumanizante ale lui Iuri Dombrovski și Yan Lianke, lumile stranii din textele lui Jim Crace și Jon McGregor și universurile livrești, inteligente și pline de culoare ale lui Italo Calvino și Gonçalo M. Tavares se numără printre cele mai remarcabile obiective literare de pe Strada Ficțiunii. Cu mai mult de 100 de titluri traduse din peste 10 limbi, Strada Ficțiunii vorbește astăzi, în tot atâtea feluri, despre om și despre poveștile sale. Și o face într-un mod irezistibil. La cinci ani de la lansare, colecția noastră de literatură se prezintă în fața cititorilor în haine noi, pe măsura creațiilor literare pe care le cuprinde. De acum, puteți să alegeți înfățișarea romanului preferat, având opțiunea unei coperte cu o imagine reprezentativă sau a unei supracoperte elegante, pe carton special. La interior, cele mai bune romane clasice și contemporane sunt tipărite pe hârtie de cea mai bună calitate. Un singur lucru rămâne așa cum îl știați: în continuare, pe Strada Ficțiunii vă vor ieși în cale, la tot pasul, autori de primă mână și titluri de referință din literatura universală. Noutățile acestui sezon sunt nerăbdătoare să își întâlnească cititorii:
1. Domnii Golovliov, de M. E. Saltîkov-Șcedrin: roman clasic rusesc
„Izbitor de puternic, convingător și impresionant.“ – The New York Times
Poposind în universul sumbru și dezarticulat al unei familii de moșieri ruși, veți experimenta la nivel simbolic reîntoarcerea în fantasticul Macondo, care vă este cunoscut din romanul Un veac de singurătate al lui Gabriel Garcia Márquez. Copleșită de caniculă în timpul verii și pătrunsă de un ger năprasnic în timpul iernii, vechea proprietate a familiei Golovliov pare a fi situată la capătul lumii. Aici și-a câștigat Arina Petrovna rolul de cea mai mare moșiereasă din gubernie. Nu dă niciodată socoteală nimănui, se comportă autoritar cu copiii și cu servitorii ei și administrează cu mână de fier și cu ochi de vultur o avere impresionantă. Până când unul dintre fiii săi îi ia locul, înzestrat cu viclenie și zgârcenie și animat de aceeași patimă a agonisirii. În cele din urmă, succesul lui se dovedește a fi iluzoriu, iar decăderea boierilor Golovliov nu mai poate fi oprită. Atenție, vă aflați în fața uneia dintre cărțile de căpătâi ale literaturii ruse și vă bucurați de cea mai cuprinzătoare perspectivă asupra societății feudale rusești din secolul al XIX-lea!
2. În umbra eșafodului, de Carol Birch: roman inspirat dintr-un caz real
Ați făcut deja cunoștință cu proza lui Carol Birch prin intermediul romanului Menajeria lui Jamrach, stabilit pe Strada Ficțiunii în 2011. De această dată, scriitoarea ne prilejuiește întâlnirea cu un personaj care a existat în carne și oase, ceea ce nu îi estompează câtuși de puțin aura fantastică. Margaret Catchpole s-a născut ca fiică de plugar în 1762 în Suffolk, Marea Britanie, și a murit în New South Wales, Australia, în 1819, iar undeva între aceste două momente a reușit să își creeze un statut legendar. A săvârșit multe fapte curajoase în goana calului și s-a lăsat mereu ghidată de farmecul și de spiritul ei liber. Cu adevărat suprinzător este faptul că a fost de două ori condamnată la moarte și a reușit să scape de fiecare dată. Oferiți-vă un răgaz vara aceasta pentru a descoperi aventurile furtunoase ale neînfricatei Margaret Catchpole! Veți fi profund afectați de forța emoțională cu care își spune povestea, din care nu lipsesc implicațiile unei vieți duble, decăderea, cutremurătoarele momente trăite în umbra eșafodului, salvarea și mai apoi reabilitarea.
3. Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor: 30 de povestiri surprinzătoare
„O carte plină de sevă, inventivitate și îndrăzneală.” – The Guardian
Imposibil să nu te întrebi care este acel „așa ceva” cu care n-ai nicio șansă să te confrunți în viața reală, dar care urmează să ți se dezvăluie pe Strada Ficțiunii, sub semnătura lui Jon McGregor. Nu vă înșelați dacă vi se pare cunoscut numele autorului. Jon McGregor a fost distins cu premiul IMPAC Dublin, a fost de două ori nominalizat la Man Booker Prize și este deja prezent pe Strada Ficțiunii cu romanul Până și câinii. Parcurgând cele 30 de povestiri electrizante din acest volum, veți cunoaște oamenii cărora li se întâmplă lucrurile greu de imaginat pe care le prevestește titlul: o tânără vede moartea cu ochii când o căpățână de sfeclă îi pătrunde prin parbriz în mașină; un puști dă foc unui hambar și un anume domn Davison pățește ceva ce nu vom afla niciodată; un tată este arestat când încearcă să-și vadă fetița la serbarea de Crăciun; un bărbat înfricoșat că va veni o vreme când ploaia nu se va mai opri construiește o casă în copac; un adolescent ucide într-un accident un bărbat apărut de nicăieri și îngroapă cadavrul; doi muncitori poartă o conversație pe malul lacului, în timp ce avioanele de luptă zboară deasupra lor pregătindu-se de război. Sunt povești despre încurcatele căi ale izolării și descoperirii de sine, despre strania legătură dintre mediul de viață și psihicul uman.
Relansarea colecției Strada Ficțiunii prin intermediul acestor trei titluri de excepție se înscrie într-o serie mai largă de acțiuni și evenimente care marchează aniversarea a 25 de ani de la înființarea Grupului Editorial ALL. Foarte important: până la sfârșitul lunii iulie aveți ocazia de a participa la concursul prilejuit de această aniversare.