Pisicile, câinii și urșii din bibliotecă

Că poveștile sunt cel mai bun combustibil pentru imaginația copiilor și hrana ideală pentru curiozitate, iar lectura contribuie la dezvoltarea creierului sunt lucruri bine știute. La jumătatea drumului dintre real și imaginar, micii cititori învață să își exprime propriile idei. Lectura poate fi o modalitate de a-i ajuta să exploreze situațiile neobișnuite și emoțiile puternice pe un teren sigur. Fără îndoială, cărțile cu animale se regăsesc printre lecturile preferate ale tuturor copiilor. Animalele vorbesc, gesticulează, învață să scrie și reproduc cu precizie obiceiurile noastre. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto coordonați de Patricia Ganea au studiat consecințele faptului că poveștile cu animale care imită oamenii îi expun pe copii la o realitate distorsionată. Mai mult decât alte tipuri de întâmplări, cele cu animale antropomorfe creează confuzie, făcând mai dificilă distincția dintre fantezie și realitate. În plus, micuții cititori învață prea puține lucruri despre adevărata lume a animalelor. „Pisicile războinice”, „Supraviețuitorii” și „Exploratorii” sunt trei serii de romane pentru copiii de peste 9 ani care poartă semnătura Erin Hunter și prezintă pisicile, câinii și urșii în societățile lor, cu obiceiuri proprii și comportamente specifice, departe de seminția omenească.

seria erin hunter

Seria „Pisicile războinice” spune povestea a patru clanuri de pisici sălbatice care conviețuiesc în pădure: Clanul Tunetului, Clanul Umbrelor, Clanul Vântului și Clanul Râului. Au un cod al onoarei și prețuiesc loialitatea. Se antrenează ca războinici pentru a-și proteja Clanurile. Se vindecă de boli cu remedii naturiste. Respectă legile statornicite de înaintași și sunt ghidați în acțiunile lor de spiritele strămoșilor războinici, reuniți în Clanul Stelelor. Viața din perspectiva unei pisici nu seamănă cu nimic din ce am descoperit până acum urmărindu-i pe Tom și Jerry.

„Supraviețuitorii” sunt câinii nevoiți să trăiască într-un decor postapocaliptic. Nimic nu va mai fi niciodată la fel după Marele Mârâit – așa s-ar numi un cutremur devastator văzut prin ochii unui cățel. Pământul s-a despicat într-un mod înspăimântător, iar toate labele-lungi – oamenii – au dispărut. Hrana este aproape imposibil de găsit, apa e otrăvită, iar dușmanii mișună la tot pasul, dar câinii se specializează în arta supraviețuirii. Felul în care își pun în valoare instinctele și își plănuiesc fiecare mișcare nu are nimic în comun cu comportamentul uman al lui Scooby Doo.

„Exploratorii” ne învață că viața este o călătorie, nu o destinație. Trei urși tineri din specii diferite – polar, brun, grizzly – își conduc existența după această lege implacabilă. Cu toții au fost separați de familiile lor pe când erau încă pui și se străduiesc să învingă dificultățile vieții în sălbăticie. Destinul îi aduce împreună, le trezește spiritul de exploratori și îi forțează să funcționeze ca o echipă pentru a-și putea continua lupta pentru supraviețuire, într-un decor natural în care ursulețul Paddington nu s-au putea integra vreodată.

În toate cele trei serii, animalele sunt înzestrate cu personalitate până la punctul în care să nu ajungă să trădeze caracteristicile speciilor din care provin, dar într-o măsură care să le permită să își transforme cititorii în prieteni de încredere. Erin Hunter înfățișează o lume plină de frumusețe și de tandrețe care nu se teme să fie realistă pentru că animalele și natura trebuie să fie prețuite așa cum sunt ele. La mijloc sunt multe emoții, personajele experimentează speranțe și dezamăgiri ca cele cunoscute de oameni, însă accesul la miezul întâmplărilor se face numai printr-un puternic spirit de aventură. „Pisicile războinice” s-au vândut în mai mult de 14 milioane de volume în peste 20 de țări și au ajuns pe lista New York Times a celor mai vândute titluri. Mai recent apărute, minunatele aventuri ale „Supraviețuitorilor” și „Exploratorilor” se bucură de mare succes între fanii „Pisicilor războinice”. În perioada 12-18 februarie 2016, romanele semnate Erin Hunter își așteaptă cititorii pe www.all.ro grupate în super pachetele 2+1 gratis.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate