Cum să te îndrăgostești de o carte

Profită de lovitura de fulger de la prima pagină!

Se spune că un fulger nu lovește niciodată de două ori, deci acesta este momentul cel mai probabil în care poți descoperi potențialul ultimului roman al Ceceliei Ahern apărut la Editura ALL. Ai alte 368 de momente înainte, dar acum trebuie să te agăți de firul care te va călăuzi pagină cu pagină. Să fie tocmai iubirea?

cum sa te indragostesti - Cecelia Ahern

„Deși probabilitatea de a fi trăsnit de fulger este de unu la trei mii, între 1942 și 1977 Roy Cleveland Sullivan, un pădurar din Virginia, a fost lovit de trăsnet de șapte ori. Roy a supraviețuit tuturor loviturilor de fulger, dar s-a sinucis la șaptezeci și unu de ani, împușcându-se în stomac. S-ar părea că din cauza unei iubiri neîmpărtășite.” („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 9)

Găsește un „tărâm al fericirii” în paginile cărții!

Trebuie să găsești un loc în care să te înseninezi și care îți promite să te îmbogățească sufletește. Pur și simplu un loc în care îti place lumina, sau evenimentele care l-au adus acolo pe personajul principal, unul în care să te simți mulțumit ca cititor. Odată ce ai identificat locul, savurezi sentimentul de fericire care i se asociază și îl poți retrăi oricând pe parcursul cărții.

„Străzile din Dublin erau cufundate în tăcere într-o noapte de duminică din decembrie, pe când îmi croiam drum, pe un frig mușcător, spre Ha`penny Bridge din Wellington Quay. (…) Am ales acel loc, pentru că, în ultimul an de facultate, când trebuia să-mi iau diploma cu specializarea în domeniul afacerilor și al limbii spaniole, am fost nevoită să locuiesc un an de zile în Spania. (…) Tata îmi scria în fiecare zi. Încerca să-mi ridice moralul, dar nu făcea altceva decât să-mi alimenteze dorul de casă. Dar una dintre cărțile poștale pe care mi le-a trimis m-a ajutat să scap din ghearele dorului de casă, care devenise aproape o boală cronică. Era o vedere cu Ha`penny Bridge noaptea, sub bolta înstelată a Dublinului, cu luminile colorate ale orașului reflectate în râul Liffey. Priveam fascinată oamenii surprinși în fotografie, încercând să le dau nume și povești de viață, să-mi imaginez de unde veneau și unde se duceau, plasându-i în locuri pe care le cunoșteam.” („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 32-33)

Păstrează-ți mintea deschisă pentru a doua lovitură de fulger!

Deși oamenii cred că fulgerul nu lovește de două ori în același loc, acest lucru devine neadevărat când personajul nostru se confruntă cu al doilea lucru neverosimil în decurs de câteva zeci de pagini. Lovitura de fulger se petrece pe Ha`Penny Bridge:

„Un bărbat îmbrăcat în negru stătea agățat de balustradă, cu privirea ațintită asupra râului rece și înșelător care trecea iute pe sub el. (…) Am simțit deodată cum adrenalina îmi pune sângele în mișcare și am înțeles că nu am altă soluție: trebuia să îl salvez pe bărbatul de pe pod!” („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 33-34)

Tratează personajele și situațiile cu simțul umorului!

„El a început să se foiască nervos pe scaun, neștiind cum să le înfrunte privirile scrutătoare. Sunt convinsă că se întreba dacă nu e cazul să pună capăt șaradei și dacă n-ar fi fost mai bine să nu fi pomenit de tentativa lui de sinucidere. Dar familia mea este maestră în jocul ăsta: îți crea impresia că lucrurile importante nu sunt deloc așa. Ei hotărau ce e cu adevărat important.

– Dar de ce-ai ales podul Ha`penny? l-a întrebat Adrienne, frecându-și fața. Nici măcar nu e prea înalt.” („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 94)

Recunoaște în carte situațiile pe care le cunoști din viața ta!

Chiar dacă intră la capitolul experiențe dureroase.

„Am simțit privirea lui Adam ațintită asupra mea, dar nu m-am uitat la el, ci am continuat să lustruiesc frunza de nufăr, fără să-mi scape ridicolul situației. El se lupta cu gândurile negre, ce nu păreau să-i dea pace, iar eu curățam o frunză de nufăr pe care o furasem dintr-un parc public. Niciunul dintre noi nu scăpase teafăr din tragedia despărțirii.”  („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 139)

Fă o pauză de reflecție înainte să termini de parcurs cele 368 de pagini!

Respiră, privește în zare spre raftul cu bestsellere, analizează drumul pe care l-ai parcurs printre pagini și meditează la sensul acestei povești de iubire în plină desfășurare.

„- Ce-am fi noi fără ziua de mâine? Ne-ar rămâne doar ziua de astăzi. Iar dacă lucrurile ar sta așa, aș vrea ca ziua de azi să fie cât mai lungă. Aș umple ziua de azi cu tine, făcând tot ce-mi place mai mult. Aș râde, aș vorbi, aș asculta, aș învăța, aș iubi, aș iubi, aș iubi. Aș face din toate zilele ziua de azi, pentru ca astăzi să mi le petrec pe toate cu tine și nu mi-aș face nicio clipă grijă pentru ziua de mâine, în care nu o să mai fiu cu tine.” („Cum să te îndrăgostești”, de Cecelia Ahern, p. 170)

Christine Rose, eroina noastră, ar fi fost un psiholog bun, dar lucrează la biroul de recrutări și are o colecție consistentă de cărți ale căror titluri încep cu „Cum sa…”, astfel încât avem suficient de multe lucruri în comun cât să considerăm că trăim deja o poveste de dragoste cu povestea vieții ei.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate