vALLuntar nu este un proiect de CSR

vALLuntarDe la începuturile lui, latura educaţională a fost una pregnantă în Grupul Editorial ALL. “Excelenţă în carte academică şi educaţională”, acesta este sloganul nostru. Lumea ne cunoaşte, mai ales, ca o editură academică de excepţie; de pe manualele şi cărţile noastre au învăţat mulţi oameni mari ai prezentului. Educaţia, însă, într-o lume atât de dinamică precum aceasta în care vieţuim noi, începe să ia diferite forme. Iar noi vrem să ne păstrăm acest rol de formatori şi de pionieri şi să ne adaptăm tendinţelor.

Prin campania „vALLuntar” încercăm să ne îndeplinim misiunea noastră de educaţie, la diferite niveluri. Voluntariatul a avut ani de zile conotaţii negative. Acest lucru se schimbă greu şi cu mult efort, şi o spun ca unul care a fost parte a acestei tranziţii, am lucrat timp de opt ani ca fundraiser. Aşa că, în Grupul Editorial ALL, am decis să începem cu noi, cu dificultăţile pe care le avem noi înşine în a ne schimba.

Cel care va conduce grupul de 15 voluntari ALL va fi Mihai Penescu, preşedintele şi fondatorul Grupului Editorial ALL. Această echipă de 15 oameni va fi prima câştigătoare din proiect. Voluntariatul este un lucru extraordinar, de fiecare dată mergi gândindu-te că vei face un lucru bun şi vei ajuta pe cineva, într-un fel sau altul. Însă pleci acasă dându-ţi seama că tu ai luat cel mai mult din acea acţiune. Lucrurile pe care voluntariatul ţi le oferă la nivel de suflet, de conştiinţă sunt atât de mari încât voluntarul este primul beneficiar al voluntariatului. Pentru noi, perioada 26 martie – 8 iunie va fi şi o ocazie bună să ne cunoaştem şi într-un alt mediu, diferit de cel de la birou sau de la ocaziile festive, să ne apropiem mai mult şi să învăţăm unii de la alţii.


Am găsit cei mai buni promotori ai actului de voluntariat: bloggerii. Ei au o comunitate pe care eu o admir de multă vreme. Ei ştiu să răspândească bine cuvântul şi cuvântul schimbă mentalităţi. Practic, ei vor face voluntariat alături de noi: vor citi şi vor posta o recenzie pe blogurile lor. Lectura cere timp şi deschidere, de aceea ne bucurăm şi le mulţumim că au venit în număr atât de mare alături de noi. Cu ajutorul lor vom ajunge la mai mulţi oameni, din grupuri sociale diferite, pe care sperăm să-i convingem să ni se alăture în lumea lecturii, unde suntem cu toţii parcă un pic mai veseli, un pic mai optimişti.

Desigur, sunt şi câtiva sceptici, voci care ne-au acuzat că ne folosim de CSR pentru a ne promova, că ne folosim de voluntariat pentru a ne face reclamă gratuită şi pentru a împinge cărţile noastre în piaţă. La fel ca la campania “Donează citind”, voi repeta: acest proiect nu este unul de CSR. Nu am spus niciodată şi nu vom spune că prin campania “vALLuntar” facem CSR.

Mario Demezzo

“vALLuntar” este o campanie prin care vrem să promovăm lectura şi voluntariatul şi prin care încercăm să ne apropiem de cititori. Nu spunem că vom schimba lumea, că datorită nouă şi voluntariatului nostru lumea va deveni un loc mai bun, mai sigur sau mai frumos. Doar, cum am spus mai sus, orice schimbare începe cu noi înşine. Iar aici, la Grupul Editorial ALL, suntem dispuşi să facem mai întâi în noi înşine această schimbare, ca ea să se poată reflecta ulterior şi în comunitate.

Ce va rămâne la sfârşit? Nişte cărţi citite, nişte copii zâmbind, nişte copaci plantaţi si un imens sentiment de linişte interioară, de bine şi de bucurie. Despre asta e vorba şi nimic mai mult. Nici cel mai sceptic om de pe pământ nu poate spune că această campanie nu are elemente de CSR sau nu poate avea teren comun cu CSR.

Dar nu este asta. Este misiunea pe care noi ne-am asumat-o şi pe care o vom continua, aceea de a face educaţie şi de a o face împreună cu prietenii care apreciază munca noastră.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Aşa, aşa… arde-i pă toţi! 🙂
Ţinem pumnii! 🙂

[…] să văd mai multe campanii de acest gen, chiar dacă ei spun pe blog că nu este tocmai o campanie CSR. Da, are ca obiectiv și promovarea cititului, a vânzărilor de cărți. O echipă de angajaţi […]

Frumos, insa majoritatea celor care au primit carti de recenzat cred ca EI sunt voluntarii…

Ei sunt voluntari in proiect prin faptul ca ei din timpul lor citesc si fac o recenzie! Ei „doneaza” timpul lor castigand timp pentru organizatia lor! 🙂 Am spus asta si in articolul meu! 🙂

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate