Recomandare de weekend: "Viaţa mea. Fragmente de jurnal", de Sofia Tolstaia

Viaţa mea. Fragmente de jurnalViaţa mea. Fragmente de jurnal conţine, aşa cum sugerează şi titlul, o selecţie din jurnalul Sofiei Tolstaia, soţia lui Lev Tolstoi, pe care aceasta l-a început imediat după căsătoria cu celebrul scriitor. Pe atunci ea avea 23 de ani, el 34.

Căsătoria cu Lev Tolstoi o face pe Sofia – renumită în cercurile artistocratice pentru inteligenţa ei – să renunţe la multe dintre visurile ei de tânără fată.

Îmi imaginam, erau nişte visuri de copil de care îmi e aşa de greu să mă despart şi acum, că pe omul acesta o să-l am mereu în faţa ochilor, că o să-i cunosc până şi cel mai mărunt gând, sentiment, că toată viaţa el o să mă iubească numai pe mine, că, fără să ţinem seamă de modelul celorlalţi, amândoi, şi eu, şi el, o să ne facem de cap, aşa cum îşi fac toţi oamenii şi apoi devin serioşi.

Chiar la câteva luni după căsnicie, soţia abia ieşită din adolescenţă este nevoită să facă faţă chefurilor, orgiilor, jocurilor de noroc şi relaţiilor cu alte femei pe care le întreţinea Lev Tolstoi. Pe de altă parte, Tolstoi era chinuit de gelozie, fiind suspicios pe prietenia Sofiei cu fost pretendent, dar şi pe cea cu pianistul S.I. Taneev, cu care Sofia lua lecţii muzicale. Experienţele vieţii lor de cuplu s-au reflectat şi în operele scriitorului.

Nu ştiu cum şi de ce au legat Sonata Kreutzer de viaţa noastră de cuplu, dar este o realitate, şi tuturor le-a părut rău de mine. Şi ce să mai zici de alţii, am simţit şi eu în sufletul meu că nuvela asta este îndreptată spre mine, că m-a rănit, m-a umilit în ochii lumii întregi şi a distrus şi ultima fărâmă de iubire dintre noi.

Întinse pe o perioadă de aproape 30 de ani, însemnările Sofiei Tolstaia descriu o viaţă tipică pentru aristocraţia medie rusă, cu problemele ei inevitabile (naşterile, bolile şi morţile copiilor, educaţia privată a acestora, întreţinerea gospodăriei şi câteva dintre plăcerile timpului liber la moşie pe care şi le luau stăpânii – plimbarea, vânătoare, scăldatul, patinatul). Sofia apare şi în postura de secretară, dar şi de confidentă a lui Tolstoi, ea fiind aceea care asculta primele lecturi ale paginilor proaspăt scrise, transcria cu răbdare şi migdală numeroasele variante ale textelor.

„Viaţa mea. Fragmente de jurnal” nu este doar povestea vieţii contesei Tolstaia, ci prietenul ei cel mai bun, contrapartida la viaţa şi căsnicia ei.

Despre „Viaţa mea. Fragmente de jurnal” puteţi citi şi pe blogul Dianei Borca, dar şi aici.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate