Radu Beligan: "Vă mulțumesc mult, vă iubesc și nu aș vrea să vă supăr cu nimic"

Radu Beligan - lansare Între acte, standul Editurii ALLUn moment extrem de emoționant am trăit mai devreme în standul ALL de la Salonul Internațional de Carte Bookfest, alături de maestrul Radu Beligan. Lansarea cărții sale „”Între acte” a strâns zeci de prieteni și admiratori care l-au primit pe maestru în ropote de aplauze. „Nu le merit”, spune maestrul. „Nu le merit”.

„Vă mulțumesc mult, vă iubesc și nu aș vrea să vă supăr cu nimic . Voi continua să fac aceasta pentru voi până la moarte”, a spus maestrul Radu Beligan. Prietenul său de o viață, Marin Moraru a spus câteva cuvinte despre respectul pe care îl poartă maestrului, atât el, cât și colegii săi de la teatru: „Noi îi spunem meștere, pentru a-l deosebi de ceilalți maeștri. Radu Beligan este ca Himalaya pentru mine”.

Prezenți la lansare au fost și actorii Oana Pellea, Vasile Muraru.

Între acte, de Radu Beligan poate fi comandată de pe site-ul nostru www.all.ro, iar de luni se va găsi în toate librăriile din București și din țară.

Cu o carieră de 75 de ani și o notorietate indiscutabilă în lumea teatrală internațională, Radu Beligan poate fi considerat, fără îndoială, un caz unic în istoria teatrului. Însă originalitatea sa nu e dată doar de aceste recorduri, ci mai degrabă de viziunea pătrunzătoare (care îi permite să emită judecăți esențiale privitoare la fenomenul teatral) și de o calitate care pentru mulți s-ar putea să fie o reală surpriză: aceea de intelectual și om de cultură, capabil să emită un discurs foarte valoros privitor la întregul peisaj cultural european.

Între acte este o culegere de însemnări, cugetări, rememorări și comemorări care constituie tot atâtea documente ale istoriei și filosofiei teatrului. Fie că istorisește o anecdotă, fie că povestește o întâlnire cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, fie că alcătuiește tablouri succinte și grăitoare ale monștrilor sacri ai scenei românești, fie că face subtile analize conceptuale ale fenomenului teatral, Radu Beligan rămâne inconfundabil.

Și poate că nu există o confirmare mai bună a acestui verdict (chiar dacă în acest volum veți găsi astfel de confirmări din partea unor personalități ale culturii universale) decât candida interpelare pe care ne-o dezvăluie autorul: „Un ţigănuş de vreo zece ani se apropie de mine în târg la Bolintin: «Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?»“

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

La ce ora va fi a 2-a sesiune de autografe, si unde?

În afară de baston, nimic nu-i trădează actorului vârsta. Cu un spirit tânăr şi mai activ fizic decât mulţi dintre colegii lui care n-au sărit de 70 de ani, Radu Beligan e cel mai cool bunic pe care l-am în­tâlnit.

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate