PR vs. CSR

Acum zece ani, oricui ai fi arătat acest titlu nu ar fi înţeles mare lucru. Era vremea când încă PR-ul era confundat cu relaţiile cu publicul şi când conceptul de CSR nici nu exista în România. Odată cu multinaţionalele, lucrurile au început să prindă contur. Multinaţionalele nu numai că au adus conceptul în ţară, dar au şi luat oameni şi i-au pregătit pentru a deveni specialiştii lor.

CSR este un concept la modă. Din păcate, ca orice modă, este adoptată de unii aşa cum cred ei că se potriveşte mai bine, este tăiat ici şi colo de alţii, este supra-accentuat de alţii şi, peste toţi, tronează cei mulţi care nu îl înţeleg în niciun fel, dar îl practică. Astfel sunt unii (cei mai mulţi, după părerea mea) care au prins oportunitatea din zbor şi folosesc CSR-ul ca pe o unealtă de marketing. Sunt alţii mai isteţi care au văzut altă oportunitate: şi-au lansat şi bazat toată campania de advertising în jurul responsabilităţii lor ca şi corporaţie faţă de clienţii lor. CSR autentic însă există foarte puţin în România.

Fără să mă declar expert, după câţiva ani buni de adulmecare a conceptelor de CSR şi de lucru cu ele, aş putea zice că o strategie de CSR autentică ar trebui să aibă trei componente: felul în care îţi dezvolţi şi practici afacerea (plăteşti taxele, alegi uneori materii prime ecologice chiar dacă sunt mai scumpe, păstrând preţul produsului la un nivel competitiv etc), îţi respecţi angajaţii şi ajuţi comunitatea în care îţi dezvolţi afacerea investind o parte din profitul obţinut în a o ajuta să crească şi să se dezvolte durabil. Investiţia responsabilă a unei companii ar trebui să fie în acord cu linia de business, iar dezvoltarea acestei strategii ar trebui să îi implice pe toţi cei care sunt “acţionari” (stake-holderi) în acea companie: angajaţi, clienţi, management etc.

Campania “Donează citind. Intră în Clubul de ficţiune ALL” nu trebuie privită ca o acţiune de responsabilitate socială. Îi putem spune campanie de PR, cu oameni frumoşi, din care ies lucruri frumoase.

Acestea sunt câteva puncte de reper în a evalua o strategie de CSR. Campania “Donează citind. Intră în Clubul de ficţiune ALL” ar putea fi uşor mediatizată ca o campanie de CSR – de bine, de rău, respectă câteva dintre principiile de mai sus. În perioada 26 septembrie – 14 octombrie, împreună cu cei mai apreciaţi bloggeri din România vorbim online despre cărţile din colecţia Strada Ficţiunii şi donăm 500 de cărţi. Pentru fiecare post scris de bloggeri, direcţionăm un număr de cărţi un centru ales de ei. În plus, fiecare comentariu pe blogurile implicate mai adaugă o carte donaţiei.

Mario DemezzoAm decis să fim corecţi şi cinstiţi cu cititorii noştri, cu cei care vor urmări această campanie şi cu cei care au ales să participe (şi cărora le mulţumim din suflet).

Campania “Donează citind. Intră în Clubul de ficţiune ALL” nu trebuie privită ca o acţiune de responsabilitate socială. Îi putem spune campanie de PR, cu oameni frumoşi, din care ies lucruri frumoase.

Este o campanie de promovare, prin care încercam să ducem vorba în piaţă despre cărţile noastre, frumoase şi bine făcute. Strada Ficţiunii este colecţia cu care ne mândrim acum. A crescut mult, are titluri incitante şi e împărţită strategic în trei părti: Bestseller – cărţile care se vând singure şi în tiraje foarte mari; Clasic – autori pe care nu ai cum să nu îi apreciezi pentru că sunt deja consacraţi şi Contemporan – autori pe care noi te provocăm şi invităm să îi descoperi primul.

Vă invităm să urmăriţi campania “Donează citind. Intră în Clubul de ficţiune ALL”, să o evaluaţi ca şi campanie de PR şi să vă bucuraţi alături de cei care vor primi cele 500 de cărţi.

Mulţumim Cristina Bazavan, Sana Nicolau, Roxana Precu, Marie Jeanne Scwheffer, Marius Manole, Cristian Şutu, Ruxandra Predescu, Cristian Manafu, Cristian China-Birta, Nina Costea, Andreea Ursu, Ciupercutza, Lia Stoica, Mara Wagner, Ioana Socaci, Andreea Vraja, Iulia Dascălu, Marius Călugaru, Nicoleta Constantin, Andreea Pietroşel, Raluca Popa, Daniela Petrescu, Miruna Molodeţ, precum şi tuturor celor care vă citesc.

Cu prietenie,
Mario Demezzo
Vicepreşedinte Grup Editorial ALL

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

[…] reclamă gratuită şi pentru a împinge cărţile noastre în piaţă. La fel ca la campania “Donează citind”, voi repeta: acest proiect nu este unul de CSR. Nu am spus niciodată şi nu vom spune că prin […]

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate