"Nono", ursuleţul de pluş de pe Strada Ficţiunii

Nono, de Renata CarageaniToată lumea la noi în birou vorbea despre Nono. Toţi ziceau că e o carte deosebită, că o citeşti repede, că te prinde… din astea. Surpriza cea mai mare a venit de la o colegă care mi-a declarat că ea nu prea citeşte cărţile noastre şi care mi-a zis aşa, într-o doară, că “Nono e o carte ca de copii scrisă pentru oameni mari”. Atunci am decis că trebuie să o citesc.

În trei ore am dovedit-o. Nu pentru că m-am forţat, ci pentru că nu m-am mai îndurat să o las deoparte.

“Nono”, de Renata Carageani este o carte scrisă pentru copilul din noi. De multe ori eu am încercat să îmi imaginez cum văd copiii lumea, cum percep ei ce se întâmplă în jurul nostru. Am avut mereu o tristeţe şi o ciudă că nu mai ţin minte cum îi percepeam pe “adulţi”, că nu mai ştiu cum înţelegeam situaţiile şi cum explicam eu toate lucrurile care mi se întâmplau când eram mic.

Am frânturi de gânduri şi amintiri şi am încercat deseori să le pun cap la cap. Nu mi-a ieşit. Mai târziu, când vedeam un copil ce fascinat se uita la cele 30 de secunde de reclame şi cât de indiferent rămânea la filmul care îi prindea pe toţi în jurul lui, încercam să mă gandesc că poate pentru un copil, filmuleţul ăla de 30 de secunde este un film în toată regula şi că el înţelege acolo tot ce noi cei mai în vârstă prindem într-un film de o oră jumate. Dar astea toate erau speculaţii.

Ei bine, Renata Carageani vine şi dezvăluie acest mister. Ea nu a uitat cum înţelege lumea un copil şi se foloseşte de un ursuleţ de pluş pentru a ne aduce şi nouă, celorlalţi, aminte despre gândurile, lucrurile care ne mirau şi ni se păreau fantastice, numai ca să creştem şi să le vedem banalul. Mi-a adus aminte cum e să descopăr extraordinarul în lucrurile mărunte, cum e să răspunzi profund la întrebări superficiale şi, mai ales, cum e să vezi lucrurile dintr-un alt punct de vedere, aparent ridicol, dar care îţi arată o altă lume pe care o pierzi prin nesocotinţă!

Vă recomand “Nono”, de Renata Carageani. Veţi petrece trei ore într-o lume a inocenţei, a gândurilor curate şi a copilăriei.

“Nono” a apărut la Editura ALLFA în colecţia Strada Ficţiunii Contemporan.  Vă aşteptăm duminică, 3 iunie, ora 11.30 în standul ALL de la Bookfest să îi urăm bun venit lui “Nono”. Invitat la lansare va fi Bujor Nedelcovici.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Buna Mario,

Tocmai ce am comandat si eu cartea pe net. Merg pe mana ta…Chiar simt nevoia sa evadez din lumea oamenilor mari pentru cateva ore :)si poate sa mai schimb ceva acolo prin interior…s-a cam pus praful…

[…] surpriza de joi. Bine..toată povestea a început miercuri cu mailul Loredanei: “Buna Simona. Nono, ursuletul de plus din Strada Fictiunii, ajunge la tine in curand. Il astepti cuminte, da?” […]

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate