"Menajeria lui Jamrach", un roman despre lucrurile inimaginabile

Menajeria lui JamrachPoate aţi văzut în documentare cum o cobră îşi devorează prada. Dacă nu, să facem un mic exerciţiu. Să ne-o imaginăm cum mai întâi adulmecă victima. Cum aşteaptă momentul potrivit să atace. Cum îşi înfige colţii, iar veninul pătrunde în corpul victimei. Cum aceasta se încovoaie. Cum se zbate din răsputeri să scape. Cum devine neputincioasă, cu ochii ficşi, în timp ce în inima ajunge tot mai puţin sânge, iar în plămâni nu mai intră aer. Cum victima se sufocă şi agonia ei încetează.

Deşi nu o vedem decât rar, în filme sau cărţi, lupta pentru supravieţuire dintre animale ni se pare normală. Cel mai slab este hrana celui mai puternic. Însă când verigile sunt formate din oameni, şi nu din animale, imaginea unei lupte pentru supravieţuire apare încă mai feroce, mai respingătoare.

În „Menajeria lui Jamrach„, Carol Birch povesteşte lucruri inimaginabile, petrecute în sălbăticia oceanului. Lucruri care, după două sute de pagini de aventuri copilăreşti şi iubiri adolescentine, te iau pe nepregătite şi îţi dau peste cap sistemul de valori. Lucruri care ai fi preferat să rămână nespuse, care te fac să-ţi pui întrebări grele: Eu ce-aş fi făcut în locul vânătorului? sau Cum ar fi fost să fiu eu prada? Întrebări pe care încerci să le reprimi de îndată ce prind contur, deoarece orice posibil răspuns este cel puţin vulgar şi odios.

Suntem la Londra, în atmosfera docurilor colorate şi a mahalalelor noroioase din secolul al XIX-lea. Jaffy, un băiat sărac de opt ani, ajunge să lucreze la menajeria lui Jamrach, comerciant de animale exotice şi colecţionar de curiozităţi aduse, cu preţul vieţii exploratorilor, din ţări îndepărtate. După trei ani în slujba lui Jamrach, Jaffy este trimis pe mare, în căutarea vestitului dragon din Mările Sudului.

Acalmia de la început, când călătoria era stăpânită de curiozitatea şi emoţia descoperirii oceanului, se transformă într-un infern odată cu prinderea dragonului. Un infern care îi face pe marinari să uite de orice regulă a societăţii şi îi împarte în puternici şi slabi. În vânători şi vânaţi.

Spre deosebire însă de cobră, vânătorii din „Menajeria lui Jamrach” nu fug, nu se ascund – cum ne-am fi aşteptat după o asemenea grozăvie –, ci îndură conştiincios privirile celorlalţi şi încearcă să-şi refacă viaţa pe uscat.

„Menajeria lui Jamrach” face parte dintre acele cărţi şirete, care te copleşesc de la prima până la ultima pagină şi care îţi dau acel amestec de emoţie, teamă, incertitudine şi curiozitate pe care îl transmite orice poveste bine scrisă.

Romanul „Menajeria lui Jamrach” de Carol Birch a apărut la Editura ALLFA în colecţia Strada Ficţiunii. Este nominalizat la Man Booker Prize 2011, alături de „Dezgheţul„, de A.D. Miller.

Despre roman găsiţi şi pe Bookblog şi 4arte sau, în limba engleză, în The Guardian, The Telegraph şi The Independent.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

[…] Menajeria lui Jamrach are ca subiect o calatorie pe mare intreprinsa de Jaffy, ucenicul lui Jamrach. Acesta este in cautarea vestitului dragon din Marile Sudului. Aceasta aventura este una plina de evenimente neasteptate si intorsaturi de situatie, in care doar cel mai puternic va invinge. […]

[…] de A.D. Miller este pe lista finaliştilor la Man Booker Prize 2011, alături de Menajeria lui Jamrach de Carol […]

[…] strânşi pentru cele două titluri apărute la Editura ALLFA în colecţia Strada Ficţiunii: Menajeria lui Jamrach, de Carol Birch, şi Dezgheţul, de A.D. Miller – care sunt şi singurele din cele şase romane […]

[…] multe menţiuni de dat pentru: Cele mai frumoase locuri din Europa, Împăratul tuturor bolilor, Menajeria lui Jamrach, Anticarul şi toate cărţile Ceceliei Ahern sau ale lui Guillaume Musso. Vă aşteptăm să […]

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate