Mario De Mezzo pentru Mediafax: "Nouă din zece copii învaţă după manuale vechi, iar 50% dintre ele sunt uzate moral"

Mario De MezzoManualele nu aduc voturi şi nimeni nu îşi asumă să facă o reformă adevărată în educaţie, iar aproximativ 90% copiii din România au ajuns să înveţe după manuale vechi, dintre care jumătate sunt şi uzate moral, a declarat agenţiei MEDIAFAX Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi CEO Grupul Editorial ALL.

„România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte. În orice statistică. Avem o valoare a cifrei de vânzări pe total carte, cu cărţile care apar cu ziare şi cu manuale, de circa 100 de milioane de euro. În Ungaria, piaţa de carte e de peste 300 de milioane de euro, în Polonia piaţa este de un miliard de euro, iar Germania are o piaţă de zece miliarde de euro. Manualele înseamnă cam patru milioane de euro pe an la noi, respectiv 4%, în timp ce în orice ţară civizilizată, vânzările de manuale reprezintă 30% din totalul pieţei de carte”, a spus De Mezzo.

El crede că piaţa manualelor este dezastruoasă şi spune că în 23 de ani de la Revoluţie niciun ministru al Educaţiei nu s-a preocupat de manuale. Astfel, în niciun an nu se asigură necesarul pentru toţi elevii.

„Cel mai nou manual din România este editat în 2006. Deci de atunci nu mai există manuale noi. Cel mai vechi e din 1996. Noi avem copii născuţi în 1998 şi care învaţă după manuale din 1996, când nu aveam internet sau telefon mobil. Informaţiile sunt depăşite şi nu mai ţin ritmul cu dinamica vremii. Un copil care are 7-8 ani şi de 2-3 ani creşte cu jocuri interactive pe iPad, care îl stimulează, se duce la şcoală şi găseşte acelaşi abecedar de acum 20 de ani, după care am învăţat şi eu şi care e total depăşit”, a afirmat De Mezzo.

Citiţi mai multe pe Mediafax.ro.

 

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate