Julian Sanchez, autorul romanului "Anticarul": Scrisul şi baschetul sunt părţi esenţiale ale vieţii mele

Anticarul, de Julian SanchezUn arbitru de baschet scrie un bestseller internaţional. I-a luat câţiva ani să-l redacteze şi alţi 15 să aştepte acceptul unei edituri. Perseverenţa sa a fost însă răsplătită: romanul „Anticarul” a fost publicat deja în opt limbi.

Povestea negustorului de antichităţi găsit mort în magazinul său a fost tradusă recent şi în limba română în colecţia Strada Ficţiunii a Editurii ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL. Pentru că am fost curioşi care este punctul de întâlnire a celor două pasiuni, baschetul şi literatura, de ce Catedrala din Barcelona ocupă un loc important în roman, dar şi care sunt dedesubturile vieţii de scriitor, Julian Sanchez ne-a răspuns la câteva întrebări:

ALLCafe.ro: Arbitrul s-a convertit în scriitor sau, invers, scriitorul în arbitru?

Julian Sanchez: Încă de când eram foarte mic am ştiut că voi fi scriitor. A fost o alegere conştientă, născută din dragostea mea pentru literatură, o dragoste timpurie, deoarece eu sunt un cititor precoce, citesc de la cinci sau şase ani. Baschetul face parte de asemenea din acea perioadă a vieţii mele, când am început să joc în clubul şcolii.

Ambele preocupări s-au dezvoltat în paralel, chiar dacă am părăsit lumea sportului ca arbitru al ligii ACB, cea mai bună din lume după NBA.

Scrisul şi baschetul sunt părţi esenţiale ale vieţii mele

Julian Sanchez, autorul Anticarul


Cu trecerea anilor, în ciuda faptului că nu reuşeam să public niciun roman, am perseverat.
Scrisul este o plăcere personală, care, în sfârşit, a fost recompensată în 2009, când Editura Roca a publicat în Spania „Anticarul” şi a avut parte de recenzii si vânzări foarte bune.

Scrisul şi baschetul sunt părţi esenţiale ale vieţii mele

ALLCafe.ro: Care este punctul de întâlnire al celor două pasiuni?

Julian Sanchez: În prezent, pentru că m-am retras din sportul de performanţă, am mai mult timp pentru scris, însă nu uit ce rol important a avut baschetul în dezvoltarea mea ca om. Îi datorez foarte mult şi încerc să mă revanşez contribuind la formarea tinerilor arbitrii ai Federaţiei Basce de Baschet.

ALLCafe.ro: Ai pus în roman toate ingredientele unui roman cu priză la public: crimă, suspans, dragoste, misticism. Care dintre ele crezi că este cel ce a dat savoare romanului?

Julian Sanchez: Foarte important este că romanul are o intrigă bogată şi se dezvoltă pe măsură ce cititorul pătrunde în acţiune, făcând apoi tot ce-i stă în putinţă să afle ce se întâmplă mai departe. Ritmul este unul crescător şi conduce la un final intens si, cred eu, bine rezolvat.

ALLCafe.ro: Cele doua oraşe din roman, Barcelona şi San Sebastian, sunt cel în care te-ai născut, respectiv locuieşti şi înţelegem de ce le-ai ales şi pentru personajele tale. Dar de ce ai ales ca punctul culminanat al acţiunii să se desfăşoare în Catedrala din Barcelona? Are o semnificaţie aparte pentru tine sau te-ai folosit de fascinaţia pe care turiştii o au pentru ea?

Julian Sanchez: Barcelona este un oraş de nivel european şi mondial. San Sebastian este o mică bijuterie şi unul dintre cele mai frumoase si oraşe ale lumii urmând să devină Capitala Culturală Europeană în 2016. Ambele fac parte din viaţa mea si este natural să-mi influenţeze şi munca.

Catedrala din Barcelona şi împrejurimile acesteia îmi trezesc foarte multe amintiri. Mă simt foarte ataşat de Cartierul Gotic, pentru că am copilărit în apropiere şi am petrecut foarte mult timp pe străzile acestuia. A fost o alegere logică, tinând cont de intriga din „Anticarul”.

Da, într-adevăr, Catedrala din Barcelona este un loc magic pentru mine. Un lucru este sigur, frumuseţea formelor sale nu-i dezamăgeşte niciodată pe vizitatori.

ALLCafe.ro: Crezi că există ceva atât de puternic, ca piatra lui Dumnezeu, care ne-ar face inconştienţi de comportamentul nostru?

Julian Sanchez: Pot spune doar că pământul este un loc plin de mister, iar noi, pământenii, nu ne putem crede atotştiutori. Puţinul pe care-l cunoaştem este ca o picătură într-un ocean. Dincolo de cunoştinţele noastre limitate, cine poate spune ce este şi ce nu este posibil?

ALLCafe.ro: Cât timp ai lucrat la roman?

Julian Sanchez: A fost una dintre primele opere, mi-a luat câţiva ani, am terminat-o în 1995 şi a fost publicată cu succes 15 ani mai târziu. Asta demonstrează cât de importantă este perseverenţa în viaţă.

ALLCafe.ro: Care a fost cea mai grea parte?

Julian Sanchez: Nu a existat niciunul care să fie deosebit de complex. Datorită dragostei mele faţă de Barcelona, cunosc foarte multe despre istoria ei. A trebuit doar să aprofundez detaliile legate de arhitectura clădirii, ceea ce mi-a făcut o foarte mare plăcere. Partea ce ţine de istorie – şi a fost lăudată pentru rigoarea sa şi limbajul clasic, a fost scrisă cu mare naturaleţe şi constituie probabil punctual culminant al romanului.

ALLCafe.ro: Ai avut un plan pe care l-ai respectat până la final sau firul narativ s-a născut pe parcurs?

Julian Sanchez: De fiecare dată când încep un roman am foarte clar în minte conturate începutul, desfăşurarea acţiunii şi mai presus de toate, deznodământul.
Lucrările mele sunt extrem de vizuale, orice cititor se poate transpune în subiect. Acest lucru se datorează influentelor pronunţate din lumea filmului şi a benzilor desenate, două dintre cele mai mari pasiuni ale mele.

ALLCafe.ro: Spui că esti un cititor avid, cu gusturi eclectice. În afara celor folosite pentru documentare, ce cărţi şi-au pus amprenta pe „Anticarul”?

Julian Sanchez: Nu am avut o carte de referinţă, ca să zic aşa. M-au inspirat lucrări cu conţinut istoric, dar nimic mai mult. „Anticarul” a fost scris cu mult timp înainte de “Shadow of the Wind” şi “Catedrala mării”, lucrări cu care a fost comparat.

ALLCafe.ro: „Anticarul” a fost deja publicat în opt ţări. Care a fost ecoul internaţional?

Julian Sanchez: În toate aceste ţări a avut succes, dar în mod special in Italia unde a avut un succes mai mare şi din punct de vedere al vânzărilor, dar şi din punct de vedere social.
Probabil este o chestiune cu caracter latin… de aceea sper să fie primită foarte bine şi în România.

ALLCafe.ro: De ce ar trebui sa citim „Anticarul” şi nu altă carte?

Julian Sanchez: Pentru a avea parte de o lectură bună, care ţine la sentimentele cititorului şi care este şi uşor de citit. Este un roman variat, a cărui intrigă este rezonabilă şi foarte bine redată, aş putea spune.

ALLCafe.ro: Ce urmează? O nouă carte?

Julian Sanchez: La scurt timp după semnarea contractului la Anticarul, am fost deosebit de fericit şi motivat, astfel că am început o serie de trei romane care se desfăşoară în Barcelona, în jurul celui mai ciudat inspector de poliţie, David Ossa.

Primul, La voz de los muertos, a fost publicat deja în Spania şi a început sa fie vândut şi pe plan internaţional, celelalte două urmând să fie publicate în aprilie 2012, respectiv 2013.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

[…] multe despre “Anticarul” şi Julian Sanchez puteţi citi în amplul interviu dat de autor pentru ALLCafe.ro, blogul Grupului Editorial […]

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate