Începutul şi sfârşitul lui Kant. Între instinct şi fericire veşnică

Immanuel Kant - Începutul şi SfârşitulVolumul “Începutul şi sfârşitul” apărut în colecţia In nuce reuneşte două dintre eseurile mai puţin cunoscute ale lui Immanuel Kant Presupusul început al istoriei omenirii, scris în 1786, şi Sfârşitul tuturor lucrurilor, terminat în 1794.

În cele două eseuri, scrise în oglindă, filosoful german se joacă de-a alfa şi omega, unde alfa, începutul este reprezentat de instinct, iar omega, sfârşitul este fericirea pură.

Începutul” analizează evoluţia naturii şi dorinţelor umane ca bază a formării relaţiilor sociale, comunităţilor şi, mai târziu, statelor. Primul ghid al omului primitiv a fost instinctul, pe care Kant îl numeşte “vocea lui Dumnezeu de care ascultă toate animalele”. În momentul în care omul a început să îşi creeze dorinţe, el a început să raţioneze şi deci să facă alegeri. Iar odată ce a făcut prima alegere, bună sau rea, el a făcut primul pas spre ieşirea din sclavia instinctelor. Această libertate produce mai departe bogăţie, iar bogăţia produce războiul – “cel mai mare rău care apasă asupra unul popor civilizat”.

Concluzia pe care o găseşte Immanuel Kant acestui şir de deducţii este că toate relele care se revarsă asupra oamenilor sunt rezultatul propriilor raţiuni şi nimeni altcineva nu este vinovat pentru ele.

Sfârşitul” sau “ziua cea mai tânără” este ziua judecăţii, în care soarta fiecăruia rămâne decisă conform unei sentinţe date. Sfârşitul este începutul veşniciei, ce ar trebui să fie echivalentul fericirii pure. Accesul la veşnicia binecuvântată nu se poate face decât prin evaluarea comportamentului moral din timpul vieţii, comportamnt generat de raţiune. Ideile raţiunii se limitează la condiţiile întrebuinţării lor practice, spune Kant, iar atunci când anumite principii te-au călăuzit toată viaţa, ele te vor urma şi după moarte.

Din colecţia In nuce mai fac parte “Avuţia naţiunilor”, de Adam Smith, “Disconfort în cultură”, de Sigmund Freud, “Convingeri şi idei” de Charles Sanders Peirce şi multe altele. Vă aşteptăm să le citiţi şi să ne spuneţi despre ele, aici, pe blog, sau pe pagina noastră de Facebook. Nu uitaţi că dacă faceţi comandă pe site, folosind codul ALL20ani, aveţi 20% reducere.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate