În curând pe Strada Ficţiunii: "Cum se educă fetele în Boemia", de Michal Viewegh

Cum se educă fetele în BoemiaDe cehul Michal Viewegh nu a auzit foarte multă lume în România. A fost admis la Universitatea de Studii Economice din Praga, dar a renunţat doar după 3 semestre pentru a urma Literele. O perioadă a lucrat ca paznic de noapte pentru a se întreţine. Ulterior a devenit profesor de limba şi literatura cehă, iar din 1995 scriitor cu normă întreagă, trăind exclusiv din scris.

Cărţile sale s-au vândut în peste un milion de exemplare şi au fost traduse în peste douăzeci de limbi. Romanul pe care vi-l propunem în secţiunea Contemporan din Strada Ficţiunii, Cum se educă fetele din Boemia s-a tipărit în 90 000 de exemplare şi a fost ecranizat în 1997.

„Mă tem de felul în care va fi primit romanul meu, întrucât nu se încadrează în norma literară a timpului nostru.“
Michal Viewegh

Tânărul profesor de limba cehă, Oskar, acceptă să dea meditaţii pentru fiica unui milionar cu reputaţie îndoielnică. Cele zece ore pe săptămână petrecute cu frumoasa, dar depresiva elevă, transformă viaţa liniştită a profesorului într-o sarabandă a pasiunilor. Oskar devine victima minciunii şi a trădării.

„Cărţile lui Michal Viewegh au depăşit de mult timp graniţa literaturii. Înainte de a întoarce prima pagină, ştii că ai în faţă nu numai un text, ci, într-un anumit sens, o instituţie culturală.”

Miroslav Balaštík

„Fără discuţie, Michal Viewegh reprezintă unul dintre fenomenele apărute în proza cehă după căderea comunismului.”

Jakub Jarina

„Cum se educă fetele în Boemia”, de Michal Viewegh va apărea pe 15 octombrie în colecţia Strada Ficţiunii a Editura ALLFA.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate