În curând pe Strada Ficţiunii: "Cevengur", de Andrei Platonov

CevengurPregătim o apariţie de excepţie în colecţia Strada Ficţiunii (Editura ALLFA): „Cevengur”, un roman care a stat “în sertar” peste o jumătate de secol.

Titlul romanului lui Andrei Platonov este dat de numele unui sat „de tip nou”, în care oamenii epocii frământate din Rusia de după 1917 încearcă să instaureze comunismul perfect.

Unii l-au numit ucronie, alţii parodie (sau chiar comedie), însă „Cevengur” depăşeşte toate aceste categorii, fiind original din toate punctele de vedere. Veţi găsi în el personaje memorabile, ca Dvanov, Kopionkin şi Nedodelanîi („Neisprăvitul”), dar şi umbre ale marilor figuri ale ideologiei comuniste.

Aşadar, în curând – tocmai ce l-am trimis la tipar :P, vă garantăm o experienţă de lectură unică, savuroasă, de neuitat 😉

Despre autor
Andrei Platonov (pe numele real, Andrei Platonovici Klimentov), s-a născut în 28 august 1899 în Voronej fiind unul dintre cei 11 copii ai lui Platon Firsovici Klimentov, mecanic de locomotivă şi strungar la atelierele feroviare din oraş.


În timpul vieţii Andrei Platonov a publicat sporadic câteva povestiri şi nuvele mai lungi – majoritatea stigmatizate de critica fidelă regimului –, iar mai apoi, în perioada războiului, cronici de front. După o viaţă în mizerie, hărţuit în permanenţă de autorităţile comuniste, Andrei Platonov, fără îndoială unul dintre cei mai mari scriitori daţi de literatura rusă în secolul XX, a încetat din viaţă în 5 ianuarie 1951, la Moscova, de turberculoză.

Romanul „Cevengur” nu avea să apară în timpul vieţii scriitorului. A fost publicat în Occident şi apoi în Rusia mult mai târziu – Franţa şi Italia, 1972, Londra, 1978 (prima variantă considerată completă), URSS în 1988 în variantă integrală, după publicarea în mai multe rânduri a unor fragmente –, cunoscând numeroase reeditări. Supravieţuirea acestui roman este datorată exclusiv îndârjirii cu care soţia şi copiii autorului au rezistat încercărilor repetate ale autorităţilor comuniste de a descoperi şi confisca manuscrisele.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate