Controversă "Nono", de Renata Carageani şi "Urechile pisicii Olga", de Oana Duşmănescu

Am aflat de situaţia neplăcută şi delicată dintre doamna Renata Carageani, autoarea romanului “Nono” şi doamna Oana Duşmănescu, autoarea romanului “Urechile pisicii Olga”.

Apreciem faptul că doamna Oana Duşmănescu nu a asociat în niciun fel nemulţumirea dumneaei cu Editura ALLFA sau cu colecţia Strada Ficţiunii. De altfel, Editura ALLFA are contract de drepturi de autor cu doamna Renata Carageani pentru romanul “Nono”. Prin acest contract, ca în oricare altul de drepturi, autoarea îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce scrie, inclusiv pentru originalitatea lucrării. Nici juridic, nici moral, nicio editură nu este responsabilă pentru situaţii de genul acesta, care, evident, sunt regretabile pentru toată lumea.

Cu toate acestea, am contactat-o pe doamna Oana Duşmănescu şi am invitat-o la sediul editurii noastre pentru a discuta situaţia creată. Dumneaei ne-a confirmat cu amabilitate că îşi doreşte să se întâlnească cu noi, menţionând de mai multe ori că atât în calitate de om, cât şi de autor care a trecut printr-un proces de semnare de contract de drepturi, întelege că editura nu este responsabilă – acesta fiind motivul pentru care doamna Duşmănescu nu a implicat, în articolul său, în niciun fel numele editurii.

Noi vom evalua cele două romane şi asemănările dintre ele, vom discuta cu doamna Oana Dusmănescu, dar şi cu doamna Renata Carageani, urmând ca la sfârşit să concluzionăm în legătură cu continuarea colaborării cu autoarea „Nono”.

În acest moment, însă, suntem la faza de evaluare şi discuţii şi nu putem prezenta nicio concluzie concretă. Le recomandăm cititorilor noştri să aibă răbdare şi să ne dea timp pentru a face o analiză atentă şi echidistantă, şi să aibă încredere în integritatea noastră ca editură că vom proceda corect faţă de ambele autoare, indiferent care va fi rezultatul evaluării.

Mario Demezzo
CEO Grupul Editorial ALL

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

[…] Aici gasiti cel mai civilizat raspuns pe care mi-l puteam imagina vreodata. De la All. Multumesc! Like this:Like2 bloggers like […]

Neveu (google),

In sfarsit, cineva stie sa conduca ostilitatile intr-un mod civilizat; felicitari!

Nu pot spune acelasi lucru despre sariturile unor autori de credibilitate indoielnica la beregata doamnei Renata Cargeani…

http://renatablogr.blogspot.com/2012/06/catre-toate-forurile-competente-si.html#comment-form

Bine ca a fost plagiata! Altfel ramanea necitita.

Un plagiat e plagiat, clar, nu conteaza daca acea carte e buna sau proasta. Pe mine m-a frapat atitudinea Renatei Carageani…in loc sa isi strige nevinovatia, a ales sa sustina plagiatul, mai mult sau mai putin vadit, cred ca si asta ar trebui sa dea de gandit editurii.

Cred ca e din cauza pixelului albastru. Poate ca ea a dat nu a luat.

daca ajungem sa laudam plagiatul si sa sustinem ca e cel mai bun lucru care se putea intampla pentru ca o lucrare a ajuns in centrul atentiei publice, atunci inseamna ca nu avem integritate si nici coloana vertebrala
ma bucur sa constat ca cineva incearca sa lamureasca acest aspect,desi nu cred ca editura este cea care are vreo vina (nu ai cum sa stii cine – ce – pe cine copiaza)
insa, inteleg ca si imaginea editurii are de suferit in mod indirect si consider ca este o atitudine eleganta vis-a-vis de situatia aparuta

Intr-adevar Renata Carageani nu are coloana vertebrala. Am ramas cu un gust amar dupa ce i-am citit postarile de pe blog. E trist ca cineva cu pretentii de scriitor poate sa aiba o asemenea atitudine. editura sigur nu are nicio vina, dar tot pentru imaginea ei (care evident are de suferit in mod indirect)ar fi trebuit sa intervina intr-un mod elegant mai devreme. discutiile se incinsera pe cele doua bloguri si chiar ma intrebam daca va avea un punct de vedere. probabil cei de la all il pregateau. nu treci in fiecare zi prin astfel de situatii. oricum, felicitari pentru promovarea facuta lui Nono. pacat daca ati investit si bani.

Acum, ori ajunge Oana Duşmănescu un nou Poincaré, ori Renata Carageani o sa strălucească în locul lui Einstein pe cerul unui spaţiu curb.

Şi noi cu ce ne alegem din disputa asta? Cu teoria relativităţii în artă, desigur. A spus-o şi Păstorel.

„Că totul e simili-relativ
Şi ca atare cvasi-absolut.”

Pun la îndoială orice afirmă Oana Duşmănescu. Dar, e mai bine să revin miercuri, după ce voi lectura ambele cărţi…

Asa… si la ce concluzie a ajuns ALL? Ca a trecut vreo saptamana, timp destul pentru citit 2 carti.

…si a trecut si ziua de miercuri (ce-i drept nu zice care miercuri din care luna sau an!)…
nu promit pana cand, dar si eu citesc ambele carti – a trecut atat de mult pana au sosit prin curier de la edituri si voi reveni negresit cu o opinie.

Tocmai am terminat de citit ambele carti si n-am gasit plagiatul – nici usooor, nici greu…
Una peste alta, doua carti excelente care merita citite si recitite – pacat doar ca am ajuns in posesia lor doar dupa aceasta controversa – mi-ar fi placut sa le gasesc in librarie si sa le cumpar dupa niste recenzii ( ma refer mai ales la „Urechile pisicii Olga”) facute in mod profesionist si cu suflet.
Doua bildungsromane foarte captivante si reusite care ar putea deveni in viitor bibliografie pentru elevi – „Nono” pentru clasa a V-a si „Urechile pisicii Olga” pentru clasa a VIII-a sa zicem…

[…] cum am promis, revenim cu un punct de vedere privind controversa dintre “Nono”, de Renata Carageani şi “Urechile pisicii Olga”, de Oana […]

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate