Concluzii controversă "Nono", de Renata Carageani şi "Urechile pisicii Olga", de Oana Duşmănescu

Aşa cum am promis, revenim cu un punct de vedere privind controversa dintre „Nono”, de Renata Carageani şi „Urechile pisicii Olga”, de Oana Duşmănescu. Precizăm că părerea exprimată, deşi este una oficială a Grupului Editorial ALL, nu este neapărat autorizată. Noi nu suntem în niciun fel o „instanţă” abilitată să dăm un verdict oficial în privinţa vreunui plagiat. Putem numai să avem o părere sprijinită pe miile de cărţi editate în cei 21 de ani de activitate.

După lecturarea celor două cărţi putem spune că nu se pune problema unui plagiat. Subiectele nu sunt, din punctul nostru de vedere, nici măcar tangenţiale şi, deşi la un nivel destul de abstract sunt asemănări vagi, stilurile, abordările şi temele cărţilor sunt complet diferite. Aceste lucruri au reieşit, de altfel, şi din discuţia pe care am avut-o cu doamna Oana Duşmănescu, când am parcurs împreună punctele pe care ni le-a prezentat ca asemănări.

Acestea sunt mai mult conceptuale şi ies din sfera plagiatului. Pentru un autor sensibil la opera scrisă de el, aceste asemănări ar putea ridica anumite întrebări. Ele au fost însă lămurite în discuţiile cu doamna Oana Duşmănescu, căreia îi mulţumim pentru deschidere şi prietenie.

Concluzia noastră certă este că cele două opere sunt distincte ca stil şi personalitate.

În acelaşi timp, fiind o afacere care are la bază un contract de drepturi de autori, lucrând aproape exclusiv cu proprietatea intelectuală şi cunoscând legea şi implicatiile ei, ne disociem de părerile exprimate de doamna Renata Carageani pe blogul dumneai privind plagiatul. Pentru noi, plagiatul are mai mult decât consecinţe legale, are şi o puternică latură morală. Condamnăm plagiatul şi nu ne vom asocia în niciun fel cu vreo acţiune de plagiat sau cu păreri care încearcă fie şi să minimalizeze importanţa sau impactul plagiatului. De aceea, părerile doamnei Renata Carageani vizavi de plagiat sunt strict personale şi neîmpărtăşite de Grupul Editorial ALL.

Sperând că am răspuns tuturor celor care aşteptau o poziţie oficială a editurii, le mulţumim cititorilor noştri pentru încredere şi răbdare şi îi încurajăm să fie alături de noi şi să ne semnaleze în continuare lucruri pe care ei cred că merită să ni le aducă în atenţie.

Cu prietenie,
Mario Demezzo, CEO Grupul Editorial ALL

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Unde sunt bataiosii care o acuzau pe RC de plagiat?
Li s-au inmuiat limbile aspre?
Unde le-or fi tinut la dospit?
😉

Hahahaha, ce v-am zis eu oare, natarailor?

Și pentru că tocmai am terminat și eu „Nono” și mi-a plăcut, o să vreau să citesc și cealaltă carte din discutie, Urechile pisicii Olga…
Vreau însă să felicit editura ALL pentru modul extrem de civilizat și extrem de decent cu care a tratat ceea ce se putea lesne transforma într-un scandal urat si cu consecinte grave asupra autoarele implicate, dar și asupra editurii.

Chapeau Bas mes amis!

Mulţumim mult, Bia. Lecturi plăcute în continuare. Te mai aşteptăm pe la noi 🙂

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate