Câştigătorul Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012

23 de bloggeri au decis care este cel mai bun roman romanesc din 2012, acordand puncte de la 1 la 5 fiecarui finalist: „Craii si mortii”, de Dan Stanca, „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, „Hotel Universal”, de Simona Sora, „Omar cel orb”, de Daniela Zeca si „Soseaua Catelu 42″, de Alina Nedelea.

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Stefanescu, Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache dintre peste 50 de romane inscrise in competitia pentru marele premiu.

Romanul „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj si a fost rasplatit cu Premiul literar „Augustin Fratila”, in valoare de 10.000 de euro – cel mai mare premiu acordat pana acum, in Romania, pentru creatie literara.

„Sincer, sunt aproape inspaimantat. As fi tras nadejde sa nu mi se intample tocmai mie si tocmai acum, la o varsta cand deja ma socoteam ferit. As vrea sa impart acest premiu cu toti cei nominalizati si cu ceilalti cincizeci de autori care au avut cutezanta sa se dedice scrierii unui roman. As vrea sa-l impart, de asemenea, cu toti cei care aici si acum scriu si citesc literatura romana. Asa sa va ajute Dumnezeu!”, a declarat castigatorul.

Radu Aldulescu este cunoscut pentru scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de Lucian Pintilie), care a obtinut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Venetia. Al doilea pe podium, la doar două puncte distanţă s-a clasat romanul autobiografic al Alinei Nedelea, actrita cunoscuta pentru rolul din Asfalt Tango (1996), care in prezent isi desfasoara cariera in Italia, urmata de Daniela Zeca, fost director al canalului TVR Cultural si „Personalitatea europeana a anului pentru Romania” in 2006″.

Premiul literar „Augustin Fratila”, o initiativa a Asociatiei Casa de cultura, este acordat in fiecare an celui mai bun roman aparut in anul anterior, conform unei selectii facute de critici literari si de bloggeri cu influenta in mediul online. Augustin Fratila (1953-2010), scriitor si cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stanescu si membru al Cenaclului de Luni. A publicat in cele mai importante reviste culturale, iar intre 1995 si 2010 a fost redactor-sef al Editurii ALLFA, departamentul de literatura al Grupului Editorial ALL.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate