Convingeri si ideiZilnic, în diferitele coridoare ale minţii, se stârnesc, intenţionat sau nu, idei. Cele mai multe dintre ele sunt fluctuante, ezitante, fiindu-le necesare procese întregi care să le împiedice voatilizarea, care să le stabilizeze şi să le întărească. Care să le aducă din simpla stare de “viziune plăcută şi încurajatoare” la cea de factor întreprinzător. Care să le ateste incorectitudinea sau autenticitatea.

Fiecare individ are propriul său proces de gândire şi, deci, şi propria orânduire de apărare a lui. Filosoful şi logicianul american Charles Sanders Peirce spune în volumul “Convingeri şi idei”, apărut la Editura ALL în colecţia In nuce, că acest aranjament – de natură intervenţionistă, provine din surse cum sunt: experienţa anterioară, presiunea statală sau argumentele oferite de ceilalţi.

Cele trei surse se transformă la Charles Sanders Peirce în metode imperfecte de fixare a convingerilor: experienţa dobândită în metoda a priori, constrângerea statului în metoda autorităţii şi forţa ideilor celorlalţi în metoda tenacităţii.

Pentru a obţine însă inferenţe pure, perfecte, individul trebuie să izoleze acţiunile mentale de factorii cauzali dăunători ce le justifică. Iar pentru aceasta este nevoie de o nouă metodă, “prin care convingerile să nu fie determinate de ceva uman – ci de o permanenţă exterioară, asupra căreia gândirea noastră nu are niciun efect”.

Metoda propusă de Charles Sanders Peirce, chimist timp de 32 de ani, este cea bazată pe funcţionalitatea ştiinţifică. Doar logica ştiinţifică este cea care conduce către convingeri clare. Însă calea spre puritate necesită adaptare şi timp, asemeni evoluţionismului darwinist.

Din colecţia In nuce mai fac parte “Avuţia naţiunilor”, de Adam Smith, “Disconfort în cultură”, de Sigmund Freud, “Începutul şi sfârşitul” de Immanuel Kant şi multe altele. Vă aşteptăm să le citiţi şi să ne spuneţi despre ele, aici, pe blog, sau pe pagina noastră de Facebook. Nu uitaţi că dacă faceţi comandă pe site, folosind codul ALL20ani, aveţi 20% reducere.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate