Recolta lui Jim Crace: premiul literar IMPAC Dublin 2015

100.000 de euro pentru o singură operă de ficțiune publicată în original sau tradusă în limba engleză. Nu este o ficțiune, ci descrierea unuia dintre cele mai generoase premii literare, care tocmai a împlinit 20 de ani de tradiție. Primăria orașului Dublin i-a oferit în iunie 2015 prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award scriitorului englez Jim Crace pentru romanul „Recolta”, recent tradus și publicat în limba română în colecția Strada Ficțiunii.

BRITAIN-LITERATURE-BOOKER

„Am fost surprins, copleşit şi, în acelaşi timp, deosebit de încântat să aflu că cel mai recent roman al meu a câştigat premiul IMPAC Dublin. Recolta a fost o carte cât se poate de generoasă, în ceea ce a privit procesul de creaţie. La rândul lor, cititorii şi criticii s-au dovedit darnici cu aprecierile. Iar acum, graţie generozităţii unei reţele a iubitorilor de cărţi, reţea ce se întinde în lumea întreagă, Recolta are din nou parte de un noroc extraordinar – se va alătura prestigioasei liste a volumelor de ficţiune ce au fost distinse cu acest premiu internaţional pe parcursul a douăzeci de ani. Nu există bucurie mai mare pentru un scriitor.” Jim Crace

Câștigătorul International IMPAC Dublin Literary Award este desemat printr-un proces cu totul special. Bibliotecile publice din orașe de pe întregul glob trimit nominalizările lor, care sunt anunțate public în octombrie sau noiembrie în fiecare an. Lista scurtă a titlurilor finaliste este aleasă de un juriu internațional a cărui componență variază an de an și este anunțată în martie sau aprilie anul care urmează. Premiul în bani este oferit de primăria orașului Dublin – în 2015 premiul constă în 100.000 de euro care ajung la câștigător, la care se adaugă alți 80.250 de euro pentru costurile administrative.

Afis Recolta 50x70

142 de titluri au intrat în cursa pentru cea de-a 20-a ediție a International IMPAC Dublin Literary Award. Bibliotecile publice din 114 orașe din 39 de țări au realizat această listă inițială cu nominalizările. Pe lista scurtă au rămas 10 romane finaliste de pe 5 continente. Jim Crace este al patrulea autor britanic care a câștigat premiul IMPAC Dublin. El este autorul a alte 10 romane, dintre care „Quarantine”s-a aflat pe lista scurtă la ediția din 1999 a premiului.  În colecția Strada Ficțiunii vă mai puteți întâlni cu romanul său „Casa molimei”.

Tot aici vă așteaptă și „Până și câinii”, o combinație rară de empatie și scriitură minunată pentru care Jon McGregor a primit în 2012 același prestigios International IMPAC Dublin Literary Award.

McGregor - Pana si cainii final

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate