O nouă meserie: meseria de trăi

Pe 26 august 1950, într-o modestă cameră de hotel din Turin, s-a sinucis Cesare Pavese, unul dintre cei mai importanți scriitori italieni ai secolului 20. Cu scurt timp înainte să moară, și-a distrus sistematic toate hârtiile private, dar jurnalul său din perioada 1935-1950 a rămas neatins. Emoționant și dureros de citit în același timp, „Meseria de a trăi” este unul dintre cele mai mărețe testamente literare ale secolului trecut.

Meseria_de_a_trai-C1

Cesare Pavese debutează în „Meseria de a trăi” la 6 octombrie 1935. Însemnările din acea perioadă descriu realitatea interioară a scriitorului, iar în substrat analizează condiția de condamnat la domiciliu forțat – după ce a fost arestat la Torino împreună cu alți șapte intelectuali, a fost obligat să își stabilească domiciliul în Calabria.

Aria experiențelor înregistrate de jurnal cuprinde pătimirile din iubire și activitatea creatoare. Apar uneori fragmente din conversații și referințe concrete la viața cotidiană, dar funcția jurnalului de a păstra cu fidelitate cele întâmplate este redusă la minimum. Pavese consemnează implicațiile singurătății și eforturile de depășire a puternicei tendințe de autodistrugere. Marcat de eșecul poveștii sale de dragoste cu starleta americană Constance Dawling, a realizat un fel de culegere de maxime despre iubire și femeie, despre om și viață în general. Din însemnările despre artă și poezie și, de fapt, despre moarte, transpare formarea intelectuală a lui Pavese. Lecturile lui însoțesc jurnalul și dau naștere unor teme de dezbatere, împletindu-se cu intervenții referitoare la politică și război, progres și toleranță.

Ultima însemnare datează din 18 august 1950, cu mai puțin de zece zile înainte de dispariția scriitorului: „Nu vorbe. Un gest. Nu voi mai scrie”. Într-un jurnal, a nu mai scrie sau a te sinucide coincid în mod necesar. Arta sa a fost unica modalitate prin care s-a apărat de spectrul sinuciderii care l-a bântuit din adolescență și l-a cucerit în cele din urmă.

Până pe 31 august, volumul de excepție care reunește toate frământările scriitorului care a renunțat înainte de vreme la „meseria de a trăi” își așteaptă cititorii cu o reducere de 50%.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate