În vremurile noastre, lectura nu își mai găsește locul în topul preferințelor copiilor și tinerilor. Românii, în general, citesc puţin. 22% dintre români nu citesc niciodată o carte, iar mai mult de o treime nu cumpără niciodată cărţi (se arată într-un studiu IRES). Titlurile din programa şcolară nu se pot lăuda cu idei atractive pentru cei mici, iar în scurt timp ies la iveală şi comentariile sau referatele obligatorii. Confruntarea cu lista de lectură se transformă într-o probă de rezistenţă din care copiii ies de cele mai multe ori dezamăgiţi. Ca urmare, cu greu mai deschid o carte fără strângere de inimă.
Cum îi putem convinge pe cei mici că în lumea cărților vor trăi aventuri cu mult mai fermecătoare și bogate decât cele care îi țintuiesc în fața televizorului, a tabletei sau a consolei de jocuri? Sorții de izbândă sunt mici dacă apelăm la reproșuri, pedepse sau date statistice. Ce ați spune dacă ne-am baza pe o poveste pentru a le reda plăcerea lecturii?
Să le povestim așadar că într-o dimensiune paralelă există o lume de o frumusețe de nedescris, cu cerul care strălucește într-un albastru de cerneală, cu seminte de „oau”, „incredibil” și „fantastic” care înfloresc la tot pasul. Aceasta este magica lume a cărților, iar locuitorii ei sunt litere vii, carismatice, cu pielea luminoasă și curată. Literanii au trăsături neasemuit de fine și de inteligente, care le dau o înfățișare sensibilă și prietenoasă.
Ca în orice poveste, provocările nu se lasă mult așteptate. Viața și prosperitatea literanilor depinde în mare măsură de ceea ce se întâmplă în lumea noastră. Chiar fără să fie conștienți de asta, băieții și fetele sunt responsabili de existența lumii cărților prin simplul fapt că citesc. Așa cum noi avem nevoie de cereale, spanac și ananas ca să creștem și să fim sănătoși, literele au nevoie de energia și fantezia pe care copiii le emană atunci când citesc. Dacă cei mici nu citesc, literanii nu primesc entuziasmul lor și sunt în pericol de dispariție, iar odată cu ei vor dispărea și reprezentările lor din lumea noastră: literele, cuvintele, frazele scrise.
Dar beneficiile lecturii nu se resimt numai în lumea cărților, ci și în mintea și corpul fiecărui cititor pasionat. Cititul unei cărți captivante declanşează modificări reale şi măsurabile în funcţionarea creierului, determinând o conectivitate mai mare şi schimbări neurologice care persistă într-un mod asemănător cu memoria musculară. Descoperirea le aparține cercetătorilor americani de la Emory University, potrivit independent.co.uk, citat de Mediafax.
Inspirația și combustibilul pentru această conversație care le poate schimba celor mici destinul de cititori izvorăsc din romanul pentru copii „Grammaton”, de Johanna Trommer și Mervem Natalie Akdenzli. Cartea vă dă întâlnire pe Planeta 7 din Galaxia Copiilor, la prețul magic de 7 lei.