Ingredientele secrete ale lecturilor de vacanță

Că cititul îi face mai deștepți și mai fericiți, au înțeles toți copiii de peste 10 ani în urma nenumăratelor pledoarii pro lectură susținute de părinți și învățători. Dar câți dintre ei citesc în vacanță, după ce s-au lăsat convinși de aceste argumente? Există cărți cu personaje atât de fermecătoare și acțiune atât de captivantă, încât nu au nevoie de tertipuri pedagogice sau de sprijinul unor studii amănunțite pentru a-i prinde pe tinerii cititori în mrejele lor. Am pornit așadar, din pagină în pagină, în căutarea acelor argumente irezistibile pentru așteptările copiilor:

Cum ar fi o macaroană lipită de trotuar. Și un pieton care poartă permanent cască de motociclist.

rico si oskar

Rico nu este un puști obișnuit, dacă ținem cont de problemele lui atunci când trebuie să decidă care e stânga și care e dreapta, plus alte câteva chestii simple. De fapt, toată lumea îl consideră un puști „misterios dotat”. Dar este un geniu când vine vorba de depistarea unor detalii pe care nu le-ar observa nimeni altcineva. De exemplu: macaroana groasă, tubulară și brăzdată cu șănțulețe fine, cam mizerabilă și mânjită cu niște sos de brânză uscat, pe care a găsit-o zăcând pe trotuar. Nici Oskar nu este un pusti obișnuit, ci mai degrabă unul supradotat. Oskar are o anxietate pe măsura iq-ului. El este cel care poartă casca de motociclist pe cap, chiar dacă este pieton – pentru a-și proteja prețiosul creier. După ce se întâlnesc Rico și Oskar, viața devine foarte frumos colorată, dar nu pentru multă vreme. Un mare necaz îi pândește. Când mai mulți copii încep să dispară în mod misterios, lui Rico îi revine sarcina de a urmări indiciile. Mai mult decât atât, de modul în care o să rezolve el problema depinde însăși viața lui Oskar. Dar cum o să se descurce un puști care nu se pricepe prea bine să socotească?

Tinerii cititori își vor dori cu siguranță să le țină companie celor doi năstrușnici care se străduiesc să elucideze cazul. Ecranizarea cărții „Rico și Oskar. Umbrele misterioase” tocmai a primit premiul „Cel mai bun film pentru copii” la Premiile Filmului German 2015.

Sau un pui de urs grizzly cu puteri de shapeshifter.

Exploratorii 1 FINAL b5

Trei urși tineri din specii diferite – polar, brun, grizzly – au fost separați de familiile lor pe când erau încă pui și s-au străduit să învingă dificultățile vieții în sălbăticie. Kallik, puiul de urs polar, a rămas orfană în urma unui atac al balenelor ucigașe. Lusa, puiul de urs negru, s-a săturat de captivitate și a găsit prilejul potrivit pentru a evada. Toklo, puiul de urs grizzly convins că mama lui nu îl iubește, învață la o vârstă fragedă să aibă încredere doar în forțele proprii. Destinul îi aduce împreună, le trezește spiritul de exploratori și îi forțează să funcționeze ca o echipă pentru a-și putea continua lupta pentru supraviețuire. Un misterios pui de urs grizzly, înzestrat cu darul de a se preschimba în alte animale, devine călăuza lor în această călătorie plină de primejdii, dar și de aventuri nemaipomenite.

Tinerii cititori se pot intersecta aici cu traseul „Exploratorilor”.

Sau darul de a auzi gândurile celor din jur și de a simți ce simt ei.

Fedelinii-vol.1-R-155x200-COVER-V2

Micuțul fedelin Cahyl vede lumina zilei pe marginea unei bălţi, odată cu mii de alţi larvelini. Însă el este unic: s-a născut fără semnul care atestă apartenenţa la una dintre cele 5 caste ale fedelinilor. Într-o societate complexă, dominată de tradiţii, în care fiecare membru al comunităţii are un rol bine stabilit încă de la naștere, Cahyl se simte însingurat şi dezorientat. Nu aparţine niciunei caste, iar în curând descoperă și că are surprinzătorul dar de a auzi gândurile celor din jur şi de a simți ce simt ei. Când semenii lui vor descoperi că tânărul Cahyl nu poartă semnul niciunei caste, va intra in conflict cu ei si va fi obligat să ia o hotărâre dureroasă, care îi va marca viaţa pentru totdeauna.

Tinerii cititori se vor împrieteni cu Cahyl pe parcursul unui roman care exercită o puternică fascinație asupra celor visători și dornici de aventură.

Câtă vreme copiii explorează lumea cărților, părinții sunt și ei bineveniți în biblioteca noastră de vară. Știați că volumele de beletristică au acum prețuri cu 50% mai light? Lectură de vacanță plăcută!

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate