De unde venim și spre ce am putea să ne îndreptăm

Suntem răspândiți pe toată suprafața planetei, stăpânim o mare parte din energia și resursele ei și am început să ne extindem spre adâncurile oceanului și în spațiu. Vorbim unii cu alții, scriem poezii, dar și e-mail-uri, construim aparate, mașini și rachete. Purtăm haine care respectă capriciile vremii, dar și tendințele trecătoare ale fiecărui sezon. Ne bucurăm de literatură și artă, iar mulți dintre noi sunt adepții unei religii. Suntem de asemenea capabili de cele mai sumbre comportamente, printre care se numără actele de genocid, plăcerea de a tortura, dependența de droguri și exterminarea altor specii. Niciun animal mare nu mai locuiește pe toate continentele și nu se reproduce în toate habitatele, de la deșerturi și Arctica până la pădurile tropicale. Cu toate acestea, faptul că între oameni și celelalte specii se întinde o prăpastie adâncă este o simplă impresie…

Al_treilea_cimpanzeu-C1-3D-400x635

 

Descoperirea oaselor fosilizate ale sutelor de creaturi aflate în stadiile intermediare de până la omul modern a adus dovezi copleșitoare în sprijinul ideii că am evoluat din maimuțele antropoide. În 1859, când Darwin a făcut această afirmație, cei mai mulți au considerat că teoria lui este întru totul absurdă și au perseverat în credința că am fost creați de Dumnezeu. Știați că un sfert dintre absolvenții de facultate din America au această convingere și în prezent? Dar descoperirile ulterioare nu au făcut decât să întărească teoria lui Darwin. Studiile de genetică moleculară ale ultimilor ani ne dovedesc că oamenii de astăzi împărtășesc 98% din programul genetic al celorlalți doi cimpanzei: cimpanzeul bonobo din Zair și cimpanzeul obișnuit din restul Africii tropicale. Mai mult decât atât, distanța genetică dintre noi și cimpanzei este chiar mai mică decât distanța dintre alte specii foarte apropiate precum păsările vireo cu ochi albi și cele cu ochi roșii.

Jared Diamond, profesor de geografie și fiziologie la UCLA, laureat al Premiului Pulitzer pentru bestsellerul internațional „Viruși, arme și oțel”, este autorul lucrării de excepție „Al treilea cimpanzeu”. Concepută pentru publicul larg și esențială pentru oricine își dorește să înțeleagă ce înseamnă să fii om, cartea a apărut recent la Editura All și vă așteaptă la standul nostru de la Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură 2015, în perioada 18-22 noiembrie.

În prima parte, Diamond urmărește evoluția speciei umane de la câteva milioane de ani în urmă până în perioada de dinaintea apariției agriculturii, acum zece mii de ani. A doua parte este dedicată transformărilor în ciclul de viață uman care au făcut posibilă dezvoltarea ulterioară a limbii și a artelor, iar cea de-a treia analizează în detaliu trăsăturile culturale determinante în diferențierea noastră față de animale: limbajul, arta, tehnologia și agricultura. Ultimele două părți prezintă trăsăturile care ne amenință supraviețuirea: înclinația către crimele xenofobe (trăsătură care se găsește și la animale în luptele dintre indivizi și grupuri) și agresiunea tot mai accelerată asupra mediului.

Epilogul străbate rapid distanța dintre reperele ascensiunii de la condiția de animal, amendând viteza cu care au avansat mijloacele posibilei noastre decăderi și staționând în punctele esențiale pentru a marca semnele înconjurătoare și modurile în care al treilea cimpanzeu poate învăța din trecut pentru a-și asigura viitorul.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate