Ești gata pentru vacanță? Așa se pare: cele cinci rânduri de haine sunt frumos aliniate în fața genții deschise, kit-ul de plajă e la locul lui și, cel mai important, banii sunt suficienți. Sau cel puțin asta e senzația pe care o ai în momentul ăsta. Și totuși, ceva lipsește. Ah, da, cărțile. Îți trebuie cărți, pentru că, așa cum o știi prea bine, nicio vacanță adevărată nu se pune la socoteală fără momentele de intimitate cu paginile unei cărți de calitate. Dar ce să iei cu tine, pe de altă parte? Tot ce ai în casă ai citit și răs-citit.
Ei bine, aici intră în scenă (și, sperăm noi, și în bagajul tău) recomandările noastre: scurte, cuprinzătoare și, de ce nu, memorabile. Ca să ai un reper clar în momentul când îți vei aduce că mai ai ceva important de făcut.
Iar dacă, odată ajuns/ă la destinație vrei să te transpui peste mări și țări, într-o Veneție libertină, atunci e musai să încerci romanul Onorabila venețiană al Rosei Ventrella. Aici, Veronica Franco, protagonista cărții, își începe cariera de curtezană mereu înspăimântată de spectrul pedepsei divine. Înzestrată cu o frumusețe și o inteligență ieșite din comun, tânăra pătrunde cu ușurință în cercurile elitei venețiene, subjugând dogi, negustori bogați și chiar și capete încoronate. În scurt timp, devine cea mai cunoscută și mai căutată dintre curtezane, stârnind deopotrivă pasiuni răscolitoare și dușmănii înveninate. Și totuși, vâltoarea întâlnirilor clandestine și a plăcerilor pasagere îi lasă în suflet un gol din ce în ce mai apăsător. Când ciuma lovește Veneția și Inchiziția începe să caute vinovați, faima Veronicăi se întoarce împotriva ei, iar curtezana e nevoită să facă o alegere dificilă, care îi va schimba destinul pentru totdeauna.
Iar dacă tinzi către vacanța perfectă, poți încerca chiar aerul rarefiat al societății exclusiviste din Beverly Hills, căci aici se petrece acțiunea următoarei noastre recomandări – Jane Austen merge la Hollywood. Iată premisa: rămase pe drumuri după moartea tatălui lor, Grace și Hallie iau viața de la capăt în casa unui unchi bogat din celebra localitate californiană. Numai că în timp ce Grace cea matură și prudentă suspină după prietenul pe care l-a lăsat în urmă, Hallie cea nesăbuită selasă sedusă de strălucirea Hollywoodului, aspiră să ajungă actriță și se îndrăgostește până peste cap de solistul unei trupe de rock. Nu le ia însă mult să descopere că nici trecutul nu e atât de ușor de idealizat, nici Hollywoodul nu e făcut numai din faimă și sclipici. Aducându-i un omagiu lui Jane Austen în acest „remix“ al celebrului roman Rațiune și simțire, Abby McDonald ne oferă o versiune contemporană, cu mult umor, a luptei dintre stăpânirea de sine și furtuna emoțională în care se lasă antrenat un temperament ce nu cunoaște altă lege decât pasiunea.
Cât despre ultima (dar, bineînțeles, nu cea din urmă) recomandare pe care v-o facem, vă propunem să vă îndreptați privirile spre răsăritul apropiat. Iată, prin urmare, ce vom descoperi în Ultima oprire, Rusia, romanul tinerei scriitoare Natalia Kliuceariova: mânat de curiozitate, de o rară iubire de semeni și de un excentric pariu cu sine, personajul nostru, Nikita, se urcă într-o zi în tren și pornește de-a lungul și de-a latul țării, ca să afle dacă există fericire în Rusia. Istorisirile pe care le adună pe drum, ca un vrednic povestaș, nu încetează să îl surprindă: prin fața ochilor i se perindă o Rusie a călugărilor travestiți și a travestiților convertiți, a poeților anarhiști și a vagabonzilor filosofi, a revoluționarilor dezabuzați și a fataliștilor împăcați cu inacceptabilul. Dar ce poate face atunci când Rusia pe care o caută începe să semene tot mai mult cu Rusia de care încearcă să fugă?
Ei bine, răspunsul acestei întrebări, cât și a tuturor celorlalte necunoscute pe care, sperăm, vi le-au ridicat descrierile noastre, nu rămâne decât să le aflați voi singuri lecturând TOATE recomandările noastre. Vă asigurăm nu doar că sunt niște lecturi fascinante ci și că, în acest moment, prețul lor nu are egal pe piața ofertelor online din România!
Vacanță plăcută!