Cum se transformă o femeie ștearsă în detectiv iscusit?

Evlampia Romanova

Evlampia Romanova, personaj principal în filmele de televiziune inspirate de romanele Dariei Donțova

În copilărie, mama a fost excesiv de protectoare cu ea, izolând-o de pericolele lumii exterioare. În căsnicie, își petrece cea mai mare parte a timpului acasă, analizându-și bolile imaginare și citind romane polițiste. Când amanta mai tânără și atrăgătoare a soțului îi trimite o casetă erotică ale cărei personaje erau chiar ei și o anunță că e însărcinată, decide să se sinucidă. Numai că sinuciderea nu se dovedește a fi atât de lesne de înfăptuit și intervine salvarea.

Deja din acest punct eroina renunță să mai fie Eufrosina, femeia plictisită cu o viață neinteresantă. A ajuns acasă la Katia, salvatoarea ei, iar pentru a nu-și dezvălui propria identitate se prezintă drept Evlampia. Rămâne în continuare să trăiască alături de familia Katiei, formată din doi băieți, o noră, trei căței și două pisici, mulți hamsteri și o broască țestoasă. Vine apoi rândul crimelor să intre în scenă, iar Evlampia, tânăra pentru care viața însăși devenise o aventură, se implică în descâlcirea lor.

Transformând o tânără ștearsă într-un investigator de temut, Daria Donțova schimbă ingredientele rețetei de roman polițist. Este prima scriitoare din Rusia care își trimite detectivele să acționeze pe cont propriu, fără a fi la adăpostul unei instituții sau al unor reguli prestabilite. Evlampia pornește la drum cu un bagaj de slăbiciuni și temeri suplimentat de gustul pentru mister. Îi ies în cale locuri întunecate, personaje suspecte, situații-limită pe care le depășește cu umor și inventivitate. Iată oglinda perfectă pentru imaginația care își caută refugiul într-o carte polițistă și inspirația pentru cititorul care caută prietenia personajelor de roman.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate