Imaginați-vă că ați putea să creați un cartier utopic locuit de scriitori, o comunitate restrânsă a celor pe care îi admirați sau care v-au influențat cel mai mult. În cărțile sale „Cinci plimbări prin cartier” și „Alte cinci plimbări prin cartier”, scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares a reusit sa dea viață acestei republici a literelor.
Cinci „domni“ – domnul Valéry, domnul Henri, domnul Brecht, domnul Calvino și domnul Walser – bat străzile și cafenelele unui cartier fictiv. Fiecare dintre ei are o poveste mai intimă sau mai recognoscibilă, un simț al umorului mai lumesc sau mai abstract, un ochi exersat pentru grotesc sau o ureche formată pentru vocea înăbușită a rațiunii. Pe acest tărâm al imaginației, micuțul domn Valéry – spre exemplu – țopăie întruna, fericit să fie la fel de înalt ca restul oamenilor, chiar și numai pe durata unui salt. Vecinul lui mai egocentric, domnul Henri, filosofează despre virtuțile absintului, argumentând că această licoare poate influența percepția asupra realității în bine sau în rău, în egală măsură.
După ce domnii Valéry, Henri, Brecht, Calvino și Walser au bătut străzile și cafenelele cartierului fictiv, le vine rândul domnilor Juarroz, Breton, Kraus, Eliot și Swedenborg să se integreze în această lume deopotrivă jucăușă și gravă, în volumul „Alte cinci plimbări prin cartier”.
Logicul și absurdul se împletesc cu măiestrie. Personajul domnului Swedenborg, ultimul rezident din cartierul scriitorilor, este inspirat de personalitatea omului de știință, teologului și deopotrivă misticului suedez care în secolul 18 a scris o amplă operă de ficțiune în limba latină. Reflecțiile sale despre memorie, seducție, dorință și moarte conțin observații pertinente despre viață, exprimate dintr-o perspectivă logică și geometrică, în stilul familiar și ludic al „domnilor”.
Se conturează astfel o utopie în care niște artiști înzestrați cu armele cuvântului încearcă să țină piept barbariei și stupidității lumii. Fiecare istorisire este completată de ilustrațiile lui Rachel Caiano, ale căror linii minimaliste surprind esența ideilor care răzbat din text.
Dacă v-ar plăcea să faceți o plimbare prin cartierul literelor, în compania talentaților săi rezidenți, nu trebuie să ratați evenimentul de vinerea aceasta din Parcul Carol – Muzeul Național Tehnic „prof. Ing. Dimitrie Leonida”. Pe 9 octombrie, între orele 19.00 și 24.00, Marius Chivu va lectura pasaje din cărțile lui Tavares în cadrul Nopții Literaturii Europene. Până atunci, vă invităm pe pagina evenimentului.
Dacă v-ar plăcea să aduceți în biblioteca proprie acest proiect literar și grafic de o profundă originalitate, vă invităm să participați la concursul organizat de Editura ALL.
Abia aştept să îl citesc şi eu pe Tavares. Îmi pare rău că nu pot ajunge la evenimentul de vineri.