Cei 7 magnifici de pe Strada Ficțiunii, prima parte

Șapte dintre cei mai apreciați scriitori din lume fac în acest moment legea pe Strada Ficțiunii. Italo Calvino, Jon McGregor, Gonçalo M. Tavares, Rudyard Kipling, Jim Crace, Yan Lianke și Enrique Vila-Matas sunt creatorii ale căror capodopere merită să treacă pe primele locuri în lista de lecturi a oricărui cititor aflat în căutarea originalității profunde. În continuare, vă dezvăluim detaliile biografice, premiile prestigioase și sclipirile de viziune care au modelat cariera literară a primilor trei magnifici: Calvino, McGregor și Tavares.

Italo Calvino 

Italo_Calvino_1

„Omul e singur când citește, chiar dacă se află în prezența altor oameni.” – Italo Calvino

S-a născut în 1923, în Cuba, într-o familie cu origini italiene. După ce a abandonat Facultatea de Agricultură din Torino în favoarea Facultăţii de Arte, a început să lucreze la faimoasa Editură Einaudi. Aici a avut șansa de a-l cunoaște pe marele scriitor italian Cesare Pavese, care îi va deveni prieten şi mentor. De-a lungul vieţii, a practicat gazetăria, s-a afirmat în cinema şi teatru, a compus muzică de operă, a frecventat cercurile literare postbelice. A debutat în 1947 cu romanul „Cărarea cuiburilor de păianjen” („Il sentiero dei nidi di ragno”), publicat în colecția Strada Ficțiunii. Calvino a primit atunci Premiul Riccione și a avut un neaşteptat succes la public – așa s-a născut unul dintre cei mai valoroși scriitori ai secolului XX. În continuare, s-a bucurat de numeroase distincţii literare, atât în Italia (Premiul Feltrinelli, 1973), cât şi în America (membru al Academiei Americane), Austria (Premiul de Stat pentru Literatură Europeană) sau Franţa (Légion d`honneur). În 1985, anul morţii sale, Italo Calvino era cel mai tradus autor italian al tuturor timpurilor. În colecția Strada Ficțiunii mai puteți găsi senzaționalele sale volume în proză „Orașele invizibile” și „Ultimul vine corbul”.

Jon McGregor 

Jon McGregor

„Ca autor, e foarte periculos să-ți stabilești o agendă politică, pentru că vei sfârși prin a le impune personajelor propria ta perspectivă, în loc să lași povestea să își urmeze cursul firesc. Dar nu cred nici că ficțiunea ar trebui sa fie o zonă ferită de orice influență din sfera politicului. În Până și câinii am vrut ca povestea să aibă prioritate și să las chestiunile sociale să iasă la suprafață în mod firesc.” – Jon McGregor

S-a născut în 1976 și a studiat producție și tehnologii media la Bradford University. Romanul de debut, „If Nobody Speaks of Remarkable Things” (2002), a fost nominalizat la Man Booker Prize și a primit mai multe distincții, printre care Betty Trask Prize și Somerset Maugham Award. A publicat proză scurtă în Granta, Prospect Magazine, The Guardian, The New Statesman, iar apoi în volum –  „Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată” („This Isn’t the Sort of Thing That Happens to Someone Like You”, 2012; în curs de apariție la Editura Allfa). În 2006, i-a apărut al doilea roman, „So Many Ways to Begin”, nominalizat la Man Booker Prize. „Până și câinii”  („Even the Dogs”, 2010; Editura ALLFA, 2014) i-a adus prestigiosul premiu internațional IMPAC Dublin.

Gonçalo M. Tavares

gonzalo tavares

„Gonçalo M. Tavares a apărut pe scena literară portugheză înarmat cu o imaginație de o mare originalitate, care a spart toate tiparele tradiționale. Dacă adăugăm la asta o scriitură inventivă și îndrăzneață și o stăpânire perfectă a limbajului înseamnă că putem spune fără exagerare că există o perioadă înainte de Gonçalo M. Tavares și una după el“. – José Saramago, laureat al premiului Nobel

S-a născut în august 1970 la Luanda, în Angola, iar în prezent predă epistemologie la Universitatea din Lisabona. A debutat în 2001 cu un volum de versuri si de atunci a primit numeroase premii literare. Romanul „Jerusalém” (2004) a fost distins cu Premiul José Saramago, Prêmio Portugal Telecom de Literatura em Língua Portuguesa și Premiul LER/ Millenium BCP. Mai mult decât atât, a fost inclus în ediția europeană a „1001 de cărți de citit într-o viață” – un ghid al celor mai importante romane ale tuturor timpurilor. În 2011, Tavares a primit prestigioasele Grande Prêmio da Associaçao Portuguesa de Escritores și Prémio Literário Fernando Namora. Astăzi, este unul dintre cei mai importanți scriitori portughezi contemporani. Romanele, eseurile, povestirile și poeziile sale au fost publicate în peste 45 de țări. În colecția Strada Ficțiunii veti descoperi un proiect literar și grafic de exceptie, în două volume: „Cinci plimbări prin cartier” și „Alte cinci plimbări prin cartier”. Imaginați-vă că ați putea să creați un cartier utopic locuit de scriitori, o comunitate restrânsă a celor pe care îi admirați sau care v-au influențat cel mai mult. În cărțile sale, Gonçalo M. Tavares a reușit să dea viață acestei republici a literelor.

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate