După ce v-am făcut cunoștință cu Italo Calvino, Jon McGregor și Gonçalo M. Tavares, rămânem tot pe teritoriul celor șapte scriitori magnifici care fac acum legea pe Strada Ficțiunii. A venit rândul celorlalți patru autori să vă convingă să alegeți cărțile lor de pe raft. Rudyard Kipling, Jim Crace, Yan Lianke și Enrique Vila-Matas se adresează cititorilor care au curajul să implice emoțiile și stările proprii în procesul lecturii pentru că nu se limitează la a bifa încă un roman pe o listă de lecturi „obligatorii”.
S-a născut în 1865 la Bombay, în India. A studiat în Anglia, iar în 1882 s-a întors în India, unde a lucrat câţiva ani la ziarul Civil and Military Gazette din Punjab, având astfel ocazia să călătorească în toată ţara. A debutat în 1886 cu volumul de poezii Departmental Ditties şi a devenit repede cunoscut ca autor de proză scurtă, poezii şi romane. În 1894, a publicat romanul Jungle Book (Cartea junglei), una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite cărţi pentru copii. În 1901 a văzut lumina tiparului Kim, considerat de critici ca fiind capodopera sa. În 1998, Modern Library a inclus romanul Kim pe locul 78 în lista sa, „100 cele mai bune romane în limba engleză ale secolului XX“. A mai publicat, printre altele: The Light that Failed (Se lasă noaptea, roman, 1890), The Second Jungle Book (A doua carte a junglei, 1895), The Seven Seas (versuri, 1896), Captains Courageous (roman, 1897), Just So Stories (povestiri, 1902) şi Trafficks and Discoveries (povestiri, 1904). Pentru activitatea lui literară de excepție, Rudyard Kipling a primit în 1907 Premiul Nobel pentru Literatură. În 1926, i-a fost acordată The Gold Medal of the Royal Society of Literature.
S-a născut în 1946, la St Albans, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză la Birmingham College of Commerce și a lucrat ca voluntar în Sudan, realizând programe educative pentru televiziune. În calitate de membru al Tinerilor Socialiști, a militat pentru dezarmare nucleară și independența coloniilor. La întoarcerea în Anglia, a lucrat pentru BBC, unde a continuat să realizeze programe educative. A debutat în 1974, în The New Review, cu povestirea Annie, California Plates. Primul său roman, Continent (1986), marchează și începutul succesului său internațional, fiind distins cu premii prestigioase: Whitbread First Novel of the Year Award, David Higham Prize for Fiction și premiul pentru ficțiune al cotidianului The Guardian. În 1997, Quarantine (Casa molimei) a fost desemnat Whitbread Novel of the Year și a fost nominalizat pentru Booker Prize. Being Dead (1999) a fost nominalizat la Whitbread Fiction Prize și a câștigat U.S. National Book Critics Circle Award for Fiction în anul 2000. Recolta (Harvest, 2013; Editura ALLFA, 2014), nominalizat la Premiul Man Booker, este cel mai recent roman al său. Jim Crace este membru al Royal Society of Literature și doctor honoris causa al University of Central England. Locuiește și scrie în Birmingham, Marea Britanie.
„Așa cum, pentru a trăi trebuie să te hrănești, trebuie și să scrii pentru a dovedi că mai exiști pe lumea asta, că mai sufli, că mai umbli, că te mai vezi cu prietenii și cititorii și că le mai împărtășești de ale tale. Că mai ai dorința și puterea de a sta de vorbă, ca de la suflet la suflet, cu cineva. Totuși, dacă va veni o zi în care n-o să mai scriu, asta n-o să însemne că am murit, ci pur și simplu că nu mai am dorința de a spune și a mă întâlni cu ceilalți; că nu mai vreau să ridic înspre lume acest glas al meu. Căci înfruntând această lume reală, sufletul mi-e însângerat.” – Yan Lianke
S-a născut în 1958 în provincia Henan, iar în prezent locuiește la Beijing. S-a format ca autor de texte propagandistice pentru Armata de Eliberare, dar a fost, la rândul său, „eliberat“ din funcție din pricina sarcasmului cu care a atacat regimul comunist chinez în romanele Xia ri luo (1994) și Bucurați-vă de viață! (Shouhuo, 2004; Editura ALLFA, 2013). Geniul său satiric nu scapă cenzurii și face ca următoarele romane, Wei renmin fuwu (2005) și Ding zhuang meng (2006), să fie interzise în China. A primit nenumărate distincții literare, printre care prestigioasele premii „Lao She” pentru Bucurați-vă de viață! și „Lu Xun“ pentru vasta colecție de nuvele intitulată Nian, yue, ri (2000). A fost nominalizat la Premiul Man Asian 2011 pentru Ding zhuang meng (Ding visează). A câștigat Premiul Franz Kafka pentru anul 2014 și a fost nominalizat pentru Premiul Internațional Man Booker în 2013 și 2016.
S-a născut la Barcelona în 1948. A studiat dreptul și jurnalismul. În 1968, a lucrat ca redactor al revistei de cinema Fotogramas, iar în 1970 a regizat 2 filme de scurt metraj. Anul urmator, în timpul armatei, a scris prima sa carte, Mujer en el espejo contemplando el paisaje. Întors la Barcelona, a colaborat cu revistele Bocaccio și Destino din postura de critic de film. Între 1974 și 1976 a locuit la Paris într-o mansardă închiriată de la Marguerite Duras, unde a scris al doilea roman al său, La asesina ilustrada. Popularitatea lui Vila-Matas a crescut odată cu publicarea cărții sale Historia abreviada de la literatura portátil ( A Brief History of Portable Literature) în 1985. Romanul Sub semnul lui Dylan a fost inclus de La Vanguardia în topul celor mai bune zece cărți publicate în limba spaniolă în 2012. Opera sa a fost distinsă cu nenumărate premii, printre care Premiul Ciudad de Barcelona, Prix du Meilleur Livre Étranger, Premiul Național al Criticilor din Spania și Premiul Academiei Regale Spaniole. Face parte din Ordinul Cavalerilor Finnegans, pe scutul cărora se regăsește un citat extras din a doua parte a romanului Ulise, de James Joyce: „Mulțumesc! Cât de măreți suntem în dimineața asta!“. Romanele, volumele de proză scurtă și eseurile lui Vila-Matas au fost traduse în peste 30 de limbi.