După ce se mută într-un apartament spațios împreună cu soțul ei, o tânără scriitoare anagajează o menajeră. Treptat, Magda descoperă că provine din aceeași regiune cu Emerenc și că au unele lucruri în comun. Așa se naște o neobișnuită prietenie, plină de tandrețe, dar și de neînțelegeri. Cu încetinitorul, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor care culminează cu o tragedie.
„Cartea aceasta nu a fost scrisă pentru El, Cel care îmi cunoaște cea mai intimă fibră, nici pentru umbre, care sunt martore la tot ce se întâmplă și îmi veghează zilele și nopțile, ci pentru oameni” („Ușa”, p. 10-11). Autoarea Magda Szabó, a cărei reflexie în text este personajul care îi poartă numele, a primit Premiul Kossuth în Ungaria și Prix Femina Étranger în Franța pentru romanul „Ușa”. În interviuri, scriitoarea a recunoscut numai slabe răsfrângeri în text ale întâmplărilor trăite alături de cea care i-a fost menajeră timp îndelungat în viața reală.
Imagine din filmul „The Door”, ecranizarea din 2012 a romanului „Ușa”, în regia lui István Szabó, cu Helen Mirren în rolul lui Emerenc.
„Relația dintre cele două femei evoluează pe scena unei singure străzi din Budapesta mijlocului de secol XX, dar este extrem de grăitoare în contextul larg al umanității aflate în căutarea iubirii depline și necondiționate, pe care în cele mai multe cazuri nu este capabilă să o atingă”, putem citi în New York Times despre interacțiunea atât de tulburătoare dintre scriitoare și menajera ei, încât depășește cu mult pragul de intensitate al unei situații izolate. Trei cititoare de performanță, Camelia Cavadia, Alina Gosa și Nona Raportan, au pășit pe „Usa” deschisă de scriitoarea maghiară Magda Szabó spre strania și complicata relație dintre Magda, femeia cultivată și Emerenc, femeia-bună-la-toate. Impregnate de farmecul acestei experiențe de lectură, notițele pe care le-au făcut pe marginea romanului le deschid acum ușa altor cititoare dornice să se aventureze în încăperile secrete ale sufletelui feminin.
„Cartea care îți vorbește despre cum viața te poate îngenunchea emoțional, fără să te (în)frângă din punct de vedere etic. Despre o formă de asceză laică, bazată pe lupta de a-ți păstra cu obstinație demnitatea până la final, ca victorie personală ultimă. Ușa, de Magda Szabo, este cartea a două femei: Emerenc și Magda, femeia povestită și femeia care povestește, servitoarea și doamna, contrariile care se atrag. Prietenia lor cu accente violente, dar nu lipsită de tandrețe, este o replică a confruntării dintre lumea veche și lumea nouă, dintre valorile tradiționaliste și cele moderne.
Alina Gosa, www.raftulcuidei.ro
„Întotdeauna am apreciat mult romanele în care, chiar dacă acțiunea este una ce poate fi redusă la câteva paragrafe, scriitorul pune în fraze bine ticluite imaginile unei lumi extrem de complexe și de vii. Nu e ușor să faci lucrul ăsta, tocmai de aceea mi se pare de apreciat. Mi-a plăcut povestea acestei relații complicate ce se leagă între două femei extrem de diferite, o scriitoare și menajera ei. Cele două ajung să lege o prietenie neobișnuită plină de gesturi cu multe înțelesuri, de tandrețuri în cele mai neobișnuite forme, dar și de neînțelegeri. Dar mai ales, mi-a plăcut Emerenc, unul dintre cele mai puternice personaje peste care am dat până acum în cărțile citite. Am aflat ulterior că Emerenc are un corespondent în lumea reală în cea care i-a fost ani de zile scriitoarei Magda Szabo menajeră.”
Fotografie și text de Camelia Cavadia, www.carticusuflet.ro
Imagine din filmul „The Door”, ecranizarea din 2012 a romanului „Ușa”, în regia lui István Szabó, cu Helen Mirren în rolul lui Emerenc.
„Ciudăţeniile lui Emerenc sunt date de mici amănunte: nu avea pat acasă, ci doar o canapea de două locuri, pe care îşi îngăduia să se odihnească câteva ceasuri pe zi. Paginile în care sunt descrise eforturile ei neîntrerupte de a ţine o stradă întreagă sub asediul măturii şi cârpei de praf sunt de o intensitate psihologică rar întâlnită. Aproape că-ţi vine să arunci cartea şi să te apuci de şters lustrele şi alte obiecte care ştii sigur că au mult praf pe ele.”
Nona Rapotan, www.bookhub.ro
Până pe 31 august, romanul „Ușa” vă așteaptă pe site-ul all.ro cu reduceri de 50%, alături de alte romane intense și emoționante din colecția Strada Ficțiunii.