Biblioteca Viitorului

Biblioteca Viitorului

Viitorul începe în Norvegia, lângă Oslo, într-un loc unde vor fi plantați 1.000 de puieți de molid, și continuă în Biblioteca Deichmanske, care se deschide peste 4 ani în Oslo, unde vor fi găzduite 100 de texte colectate anual de la câte un autor. Acest proiect de viitor poartă semnătura artistei scoțiene Katie Paterson și se poate mândri cu un concept senzațional: peste 100 de ani, copacii crescuți din puieții de acum și textele din capsula timpului vor forma împreună o carte.

Pradoxal, viitorul va fi construit, pagină cu pagină, din trecut, iar Biblioteca Viitorului este dedicată ideii că acțiunile din prezent influențează viaţa urmaşilor noştri. „În esenţă, acest proiect propune speranţă: că va exista o pădure, că va exista o carte şi că vor exista cititori peste 100 de ani. Alegerile acestei generaţii vor modela secolele care urmează într-un mod, probabil, fără precedent”, punctează Katie.

Margaret Atwood, care a afirmat în trecut că știe cine este Diavolul, dar nu are habar ce înseamnă Prada, dovedește încă o dată că nu este adepta ideilor care cresc în toate vitrinele și devine primul autor participant la excentricul proiect Biblioteca Viitorului.  Manuscrisul ei, alături de celelalte 99 care îi vor urma, nu va fi prezentat publicului până în 2114.

Cu siguranță, nimeni nu a amânat niciodată până acum o carte atât de mult. Există o parte bună, nesperată, și pentru cititorii din prezent. Orice reprogramare a următoarei cărți de pe lista de lecturi, până duminica viitoare sau până în concediu, devine brusc acceptabilă. Tu când te apuci să citești o carte nouă?

Scrie un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Copyright © 2014 Editura All. Toate drepturile rezervate